Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану»

, опубліковано 13 вересня 2022 о 08:53

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що 03 серпня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану» від 08.07.2022 № 2381-IX (далі – Закон).

Зокрема, Закон скасовує для осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та прирівняних до них осіб, обмеження щодо відповідності подарунків загальновизнаним уявленням про гостинність та обмеження  щодо вартості подарунків, встановлені ч. 2 ст. 32 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 №1700-VII (зі змінами). Під час воєнного стану такі особи можуть приймати подарунки без обмеження їх вартості, якщо використовують кошти за них або самі подарунки на потреби ЗСУ чи гуманітарну допомогу постраждалим від агресії російської федерації проти України.

У декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відомості про такі подарунки не зазначатимуть, повідомлення про суттєві зміни у майновому стані не подаватимуть.

Також Закон скасував антикорупційні обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності для державних службовців (крім держслужбовців категорії «А»), посадових осіб місцевого самоврядування (крім посадових осіб, посади яких віднесені до першої-третьої категорії), які знаходяться у відпустці без збереження заробітної плати або у простої. Основна умова – такі особи укладатимуть трудові угоди або контракти, цивільно-правові договори про надання послуг або правочини у сфері підприємницької діяльності з юридичними особами приватного права або фізичними особами-підприємцями, стосовно яких вони не здійснювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки чи прийняття відповідних рішень щодо їх діяльності протягом останнього року.

Такі особи зобов’язані припинити займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) чи підприємницькою діяльністю протягом 15 робочих днів з дня, як припинять простій або закінчать відпустку.

Додаткову інформацію можна переглянути за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2381-20/.