Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи повина фізична особа-підприємець платник єдиного податку 2 групи при проведені розрахунків із споживачами виключно в безготівковій формі з продажу виробів медичного призначення застосовувати РРО (ПРРО) та вести облік товарних запасів?

, опубліковано 23 лютого 2024 о 08:11

Чи повинен суб’єкт господарювання фізична особа-підприємець платник єдиного податку 2 групи при проведені розрахунків із споживачами виключно в безготівковій формі (за реквізитами свого поточного рахунку у форматі IBAN) з продажу виробів медичного призначення застосовувати реєстратор розрахункових операцій та/або програмний реєстратор розрахункових операцій та вести облік товарних запасів?

Головне  управління ДПС у м. Києві повідомляє, що правовідносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) регулюються Податковим кодексом України, Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) та нормативно-правовими актами, прийнятими на його виконання.

Обов’язок застосування РРО та/або ПРРО залежить не від форми розрахунків та/або наявності того чи іншого зареєстрованого КВЕД, а виникає виключно за наявності обставин, що супроводжують господарські операції суб’єкта господарювання, які чітко визначені законодавством, в тому числі нормами його прямої дії Закону № 265, якими встановлено загальні правила здійснення розрахунків.

Порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлено статтею 3 Закону № 265.

Поряд з цим, п. 2 ст. 9 Закону № 265 встановлено, що РРО та/або ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються при виконанні банківських операцій.

Законодавство України встановлює однакові вимоги щодо фіскалізації як готівкових, так і безготівкових розрахунків, що здійснюються за допомогою платіжних терміналів (POS-терміналів) та платіжних сервісів (еквайрингу), що використовують реквізити платіжних карток продавців товарів у мережі Інтернет та проводяться суб’єктами господарювання всіх форм власності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, тому, обов’язок суб’єкта господарювання застосовувати РРО/ПРРО, при отриманні оплати за товари (послуги), залежить не від форми оплати, а виникає відповідно до способу її здійснення.

Відповідно до права встановленого п. 2 ст. 9 Закону № 265 щодо незастосування РРО/ПРРО, якщо суб’єкт господарювання надає покупцю для оплати за товар реквізити свого поточного рахунку в форматі IBAN Registry: 2009, NEQ, ДСТУ-Н 7167:2010, і покупець самостійно здійснює оплату з їх використанням (шляхом переказу коштів замовниками із поточного рахунку на поточний рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку, а також у разі проведення розрахунків у касі банку через платіжний термінал та/або ПКТС, який належить банку), то у такому випадку застосування РРО/ПРРО не є обов’язковим, оскільки оплата  товарів буде відбуватися за допомогою різновиду банківських операцій. 

Також певній частині фізичних осіб-підприємців, платникам єдиного податку, необхідно вести облік товарних запасів за встановленою формою, відповідно  до   Порядку   ведення   обліку   товарних запасів для фізичних осіб - підприємців,  у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом  Міністерства   фінансів  України від 03 вересня 2021 року № 496 (далі – Порядок № 496). 

При цьому, такий спосіб розрахунків має всі ознаки розрахункової операції та передбачає пільгу лише щодо застосування РРО/ПРРО, проте не звільняє від обов’язку вести облік товарних запасів за місцем їх реалізації.

Зазначений  обов’язок  передбачено  положеннями  п. 12  ст. 3   Закону № 265, та поширює свою дію лише на тих ФОП платників єдиного податку, які зареєстровані платниками податку на додану вартість, провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. 

Як відповідь на питання повідомляємо, що суб’єкт господарювання фізична особа-підприємець платник єдиного податку 2 групи при проведені розрахунків із споживачами виключно в безготівковій формі (за реквізитами свого поточного рахунку у форматі IBAN) з продажу виробів медичного призначення може не застосовувати реєстратор розрахункових операцій та/або програмний реєстратор розрахункових операцій, але зобов’язаний вести облік товарних запасів.

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві: 
https://cutt.ly/UgBni5e

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти: 
kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС: 
https://t.me/tax_gov_ua