Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи потрібно Товариству застосовувати РРО та/або ПРРО при отриманні від фінансової компанії безготівкових коштів, перерахованих з поточного рахунку на поточний рахунок, які раніше були сплачені споживачами за надані послуги на користь Товариства, через пла

, опубліковано 27 лютого 2024 о 08:23

Головне  управління ДПС у м. Києві повідомляє, що правовідносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних  реєстраторів  розрахункових операцій (далі – ПРРО) регулюються Податковим кодексом України, Законом України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (із змінами та доповненнями) (далі – Закон № 265) та нормативно-правовими актами, прийнятими на його виконання.

Встановлення норм щодо незастосування РРО у інших законах, крім ПКУ, не допускається.

Обов’язок застосування РРО та/або ПРРО залежить не від форми розрахункових операцій та/або наявності того чи іншого зареєстрованого КВЕД, а виникає виключно за наявності обставин, що супроводжують господарські операції суб’єкта господарювання, які чітко визначені законодавством, в тому числі нормами його прямої дії Закону № 265, якими встановлено загальні правила здійснення розрахункових операцій.

Порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлено статтею 3 Закону № 265.

Статтею 9 Закону № 265 визначено при яких умовах суб’єкти господарювання РРО та/або ПРРО, та розрахункові книжки можуть не застосовувати.

Водночас, п. 2 ст. 9 Закону № 265 встановлено пільгу, відповідно до якої РРО та/або ПРРО, та розрахункові книжки не застосовуються при виконанні банківських операцій, крім:

операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, якщо такі операції виконуються не в касах банків;

операцій комерційних агентів банків та небанківських надавачів платіжних послуг та їх комерційних агентів з приймання готівки для виконання платіжних операцій з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування, крім програмно-технічних комплексів самообслуговування, що дають користувачеві змогу здійснювати виключно операції з отримання коштів.

Враховуючи викладене, як відповідь на питання повідомляємо, що переказ коштів з поточного рахунку на поточний рахунок є різновидом банківської операції і тому не потребує застосування РРО та/або ПРРО.

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві: 
https://cutt.ly/UgBni5e

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти: 
kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС: 
https://t.me/tax_gov_ua