Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Набрав чинності новий Закон України «Про оренду державного та комунального майна»

опубліковано 09 січня 2020 о 10:45

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що 27 грудня 2019 року набрав чинності Закон України від 03.10.2019 N 157-IX "Про оренду державного та комунального майна" (далі – Закон № 157), який встановлює принципово новий порядок передачі державного та комунального майна в оренду, зокрема, спрощує процедуру передачі в оренду об'єктів державної та комунальної власності.

Передача в оренду державного та комунального майна замість застарілої процедури проведення конкурсу буде здійснюватися шляхом продажу права оренди на майно державної та комунальної власності на електронному аукціоні у електронній торговій системі. В цій системі у відкритому доступі публікуватиметься інформація щодо угод оренди державного та комунального майна.

Також з'являться бази публічних переліків державного та комунального майна, що здається в оренду, зокрема, передбачається утворення двох Переліків - "Перелік першого типу" (Перелік об'єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду на аукціоні) або "Перелік другого типу" (Перелік об'єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду без проведення аукціону).

Законом № 157 визначено ключові етапи процедури передачі в оренду державного та комунального майна, що забезпечуватимуть прозорість, конкурентність та максимальну економічну віддачу державі та місцевим органам влади від надання свого майна в оренду.

Стартова орендна плата на аукціонах розраховуватиметься не від оцінки майна, а від його балансової вартості станом на останнє число місяця, який передує даті визначення цієї орендної плати.

При цьому, балансоутримувач потенційного об'єкта оренди обов'язково має здійснювати переоцінку такого об'єкта у разі, якщо:

у об'єкта оренди відсутня балансова вартість;

залишкова балансова вартість об'єкта оренди дорівнює нулю;

залишкова балансова вартість об'єкта оренди становить менше 10 відсотків його первісної балансової вартості (балансової вартості за результатами останньої переоцінки).

Закон № 157 визначає перелік випадків, у яких фізичні та юридичні особи не можуть виступати орендарями державного та комунального майна.

Слід зазначити, що Закон № 157 вводиться в дію з 1 лютого 2020 року, за винятком окремих положень.