Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вчасне подання до органів ДПС відомостей про зміну даних, дозволить уникнути виникнення боргів щодо сплати податків

опубліковано 07 лютого 2020 о 10:39

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу фізичних осіб, що відповідно до законодавства контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити суму грошових зобов’язань, передбачених для сплати ряду податків (транспортний податок, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельний податок або орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності) та до 1 липня року базового податкового періоду надіслати (вручити) платнику податку за місцем його податкової адреси (реєстрації) відповідне податкове повідомлення-рішення (ППР).

Разом з тим, фізичні особи - платники зазначених податків, отримавши ППР, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу для проведення звірки даних щодо нарахованих податків.

Податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі.

Тому, особливо важливим є вчасне подання платниками податків до органів ДПС відомостей про зміну даних, зокрема, стосовно місця проживання.  

Так, відповідно до вимог Податкового кодексу України (пункт 70.7 статті 70) фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносяться до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, місце народження, дата народження, серія, номер свідоцтва про народження, паспорта (аналогічні дані іншого документа, що посвідчує особу), ким і коли виданий) протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою та у порядку, визначеними у Положенні про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822.

Внесення змін здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання фізичною особою Заяви за формою № 5ДР (стосовно даних, які вносяться до Облікової картки), або Заяви за формою № 5ДРП (стосовно даних, які вносяться до Повідомлення для осіб, які через релігійні переконання відмовились від РНОКПП), до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання).

У разі звернення до будь-якого іншого контролюючого органу строк внесення змін до Державного реєстру може бути продовжено до п’яти робочих днів.

Вчасне внесення відомостей про зміну даних (зокрема щодо місця проживання) дозволить уникнути виникнення боргів щодо сплати податків.