Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Розрахунок не сплачених до державного бюджету сум ПДВ за операціями з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування

опубліковано 21 лютого 2020 о 09:28

Головне управління ДПС у м. Києві нагадує, що у зв’язку з набранням 01.01.2020 чинності постановою Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2018 року № 891, з цієї дати скасовано "Звіт про суми податкових пільг" та встановлено, що суб’єкти господарювання мають відображати інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності.

На виконання зазначеного Міністерством фінансів України від 20.11.2019 № 488 внесено зміни до форми та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість (далі Порядок), зокрема,  у новій редакції викладено (Д6) (додаток 6) до декларації.

Назву додатка 6 змінено на "Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю (Д6)".

Особливості визначення сум податку на додану вартість, не сплаченого платником податку до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, викладено в новому розділі V1 Порядку.

Так, сума податку на додану вартість, не сплачена до бюджету у зв'язку з отриманням податкової пільги (SПП), обраховується за формулою:

SПП = V пост. зв. х 20 % - (V прид. з ПДВ 20 % + V прид. з ПДВ 7 % + V прид. з ПДВ 0 %/зв.) х 20 %,  де

V пост. зв. - обсяги операцій з постачання на митній території України товарів/послуг, звільнених від оподаткування ПДВ;

V прид. з ПДВ 20 % - обсяги операцій з придбання без урахування ПДВ, нарахованого (сплаченого) під час придбання товарів/послуг, необоротних активів, що оподатковуються за основною ставкою, які використані в операціях, звільнених від оподаткування, та на такі операції нараховано податкові зобов'язання відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199 Кодексу;

V прид. з ПДВ 7 % - обсяги операцій з придбання без урахування ПДВ, нарахованого (сплаченого) під час придбання товарів/послуг, необоротних активів, що оподатковуються за ставкою 7 %, які використані в операціях, звільнених від оподаткування, та на такі операції нараховано податкові зобов'язання відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199 розділу V Кодексу;

V прид. з ПДВ 0 %/зв. - обсяги операцій з придбання товарів/послуг, необоротних активів, які звільнені від оподаткування та/або оподатковуються за ставкою 0 відсотків, які використані в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ.

При цьому, обсяги операцій з придбання товарів/послуг на митній території України у осіб, які не зареєстровані як платники податку, необоротних активів (без податку на додану вартість), що використані в операціях, звільнених від оподаткування податком на додану вартість, не враховуються у такому розрахунку.

Розрахунок суми податкових пільг з ПДВ за звітний (податковий) період здійснюється без наростаючого підсумку з початку звітного року.

Сума податкових пільг з ПДВ обраховується у тому звітному (податковому) періоді, в якому здійснено операції, що звільняються від оподаткування ПДВ.

Довідково: зі змінами, внесеними в додаток 6 (Д6) до  податкової декларації з податку на додану вартість можна ознайомитись за посиланням:  https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/74330.html