Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виправлення помилок в декларації з екологічного податку в частині зобов’язань за викиди двоокису вуглецю в атмосферне повітря

опубліковано 20 березня 2020 о 09:30

Головне управління ДПС у м. Києві нагадує, що з 2019 року застосовується  новий порядок справляння та розподілу сум доходів від екологічного податку, зокрема в частині двоокису вуглецю в атмосферне повітря.     

Так, відповідно до п.240.7 ст.240 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) для платників податку за викиди двоокису, якими згідно з п. 240.1 ст. 240 ПКУ є юридичні особи під час виконання господарських операцій якими здійснюються викиди на окремих джерелах забруднення, визначено граничний обсяг викидів двоокису вуглецю у розмірі 500 тонн за рік, після досягнення якого юридичні особи декларують свої податкові зобов’язання за обсяги викидів двоокису вуглецю у тому звітному податковому періоді, коли таке перевищення відбулося.

Звертаємо увагу, що з 1 січня 2019 року ставку податку за викиди двоокису вуглецю стаціонарними джерелами з 0.41 грн/тонну підвищено до 10 грн/тонну.

Форма податкової декларації екологічного податку (далі – Декларація) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 715 із змінами та доповненнями. Невід’ємною частиною Декларації є, зокрема, додаток 1, в якому здійснюється розрахунок за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.

При заповненні декларації з екологічного податку слід враховувати пропозиції, викладені в роз’ясненнях контролюючого органу, з якими можна ознайомитись за посиланнями:

https://tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/ekologichniy-podatok/listi-dps/376987.html

https://tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/ekologichniy-podatok/listi-dps/364954.html

Для виправлення помилково зазначених обсягів викидів двоокису вуглецю разом з обсягами викидів інших забруднюючих речовин в одному додатку після настання граничного терміну подання звітності платником екологічного податку подається уточнююча декларація за відповідний звітний (податковий) період разом із двома уточнюючими додатками.

Пропонуємо ознайомитись з порядком виправлення помилково зазначених обсягів викидів двоокису вуглецю в додатку 1 

Додаткові матеріали