Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Удосконалено норми законодавства стосовно нарахування і сплати ЄСВ особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність

опубліковано 20 травня 2020 о 11:41

Головне управління ДПС у м. Києві інформує, що Верховною Радою України прийнято законопроєкт №2166, яким внесено зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що удосконалює норми законодавства стосовно нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Так, перелік осіб, звільнених від сплати ЄСВ, доповнено особами, які ведуть незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю. Зазначені особи можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови добровільної участі.

Окрім того, від сплати ЄСВ звільняються особи, які ведуть незалежну професійну діяльність, за умови їх перебування на обліку як ФОП та провадження ними лише одного виду діяльності одночасно в якості ФОП.

Скасовується зобов'язання для ФОП сплачувати мінімальний розмір ЄСВ за місяці, у яких вони не отримали прибутку. Виключення становлять підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Крім цього, з метою забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій громадян під час карантинних заходів, Верховною радою України прийнято законопроєкт № 3329-д, яким з 1 травня до 31 травня продовжено термін не нарахування ЄСВ за себе ФОП та особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

Звертаємо увагу, що змін у порядку нарахування та виплати заробітної плати, нарахування та сплати ЄСВ, зокрема щодо найманих працівників, та працівників, які працюють за трудовими договорами, не відбулось.

ФОП - роботодавці сплачують за найманих працівників нараховані за відповідний місяць суми ЄСВ не пізніше 20 числа наступного місяця незалежно від виплати заробітної плати та інших видів виплат, на суми яких нараховується ЄСВ.