Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сплата громадянами податку за елітну нерухомість

опубліковано 25 травня 2020 о 09:44

Головне управління ДПС у м. Києві нагадує, що сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані лише ті громадяни, котрі володіють квартирою/квартирами, житлова площа яких перевищує 60 м2 і будинку/будинків, загальна площа яких перевищує 120 м2, різних типів об’єктів житлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 180 м2.

Ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 м2 бази оподаткування (пп. 266.5.1 п. 266.5 ст. 266 Податкового кодексу України).

Крім того, розрахована сума податку на нерухоме майно, збільшується на 25000 гривень за кожен об’єкт житлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 м2 (для квартири) або 500 м2 (для будинку).

Нагадуємо, що згідно з вимогами Податкового кодексу України власники нерухомості – фізичні особи повинні сплатити податок протягом 60 днів з дня отримання повідомлення-рішення.

Звертаємо увагу, що платники податку мають право звернутися з письмовою заявою за своєю податковою адресою до органу ДПС для проведення звірки даних щодо об’єктів нерухомості, часток, права на користування пільгою, розміру ставки податку, нарахованої суми податку, розміру загальної площі об’єктів житлової або нежитлової нерухомості. У разі виявлення розбіжностей між даними, податковий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення, а попереднє – скасовується.