Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо списання податкового боргу

опубліковано 04 січня 2021 о 14:09

Головне управління ДПС у м. Києві нагадує, що Законом України від 04 грудня 2020 року № 1072 - ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» визначено порядок відстрочення сплати та списання податкового боргу платникам податків, які зазнали втрат внаслідок карантинних обмежень (далі – Закон №1072 - ІХ).

Внесеними змінами передбачено, що податковий борг платників податків – фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6 800 гривень і обліковувався за такими платниками податків станом на 01 грудня 2020 року та залишився непогашеним станом на дату надання відстрочення, може бути відстроченим до 29 грудня 2021 року.

Звертаємо увагу, що в разі погашення у повному обсязі грошовими коштами платниками податків протягом шести місяців  з дня набрання  чинності  Законом № 1072 суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виникли станом на 01 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають відповідно до п. 23 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

Зазначене положення не застосовується щодо: великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним п.п. 14.1.24 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу; осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства; осіб, щодо яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу; банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»; осіб, які мають податковий борг з митних платежів; осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Отже, підлягає списанню податковий борг платникам податків у разі, якщо сукупний розмір боргу платника за всіма податками та зборами не перевищує 3 060 грн. відповідно до п. 24 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу.


Спілкуйтесь з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтесь на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine