Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У разі заниження податкових зобов’язань фізичними особами (громадянами), нараховується пеня

опубліковано 08 лютого 2021 о 08:29

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що при виявленні контролюючим органом під час перевірок заниження податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб у річній декларації про майновий стан і доходи, на суму податкового зобов'язання, визначеного контролюючим органом, здійснюється, зокрема, нарахування пені, відповідно статті 129 Податкового кодексу  України (далі – ПКУ).

Нагадуєм, що з 01 січня 2021 року набрали  чинності  зміни,  внесені  до  статті  129  ПКУ.

Так, підпунктом 129.1.2 п. 129.1 ст. 129 ПКУ визначено, що нарахування пені розпочинається при нарахуванні контролюючим органом за результатами перевірки податкового зобов'язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, у разі виявлення його заниження – на суму такого заниження, починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків цього зобов'язання за відповідний податковий (звітний) період, щодо якого виявлено заниження, та за весь  період заниження (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).

Граничним строком сплати платником податків податкових зобов'язань по податку на доходи фізичних осіб згідно декларацій про майновий стан і доходи за відповідний податковий (звітний) період, щодо якого виявлено заниження, є 31 липня року, що настає за звітним, з урахуванням вимог п. 179.7 ст.179 ПКУ (тобто дата, коли таке податкове зобов'язання повинно було бути сплачене за відповідний податковий період).

Нарахування пені, передбаченої п.п.129.1.2 п.129.1 ст.129 ПКУ, закінчується в день настання строку погашення грошового зобов'язання, визначеного контролюючим органом за результатами перевірки. Така пеня нараховується в день закінчення її нарахування за весь період заниження податкового зобов'язання, починаючи з дня, визначеного підпунктом 129.1.2 пункту 129.1 цієї статті, по день закінчення (п.п.129.3.41 п.129.3 ст.129 ПКУ).

Згідно з п. 129.4 ст. 129 ПКУ на суми грошового зобов'язання, визначеного пп. 129.1.1 та 129.1.2 п. 129.1 цієї статті (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), та в інших випадках визначення пені відповідно до вимог ПКУ, коли її розмір не встановлений, пеня нараховується за кожний календарний день прострочення сплати грошового зобов'язання, включаючи день погашення, з розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день.

Нарахування пені на суму грошового зобов'язання, визначеного контролюючим органом за результатами перевірки, здійснюється в інтегрованій картці платника податків засобами інформаційно – телекомунікаційної системи.

Звертаємо увагу, що в данному випадку сума нарахованої пені на суму заниженого податкового зобов'язання, не зазначається в податковому повідомленні – рішенні, яке приймає контролюючий орган за результатами перевірки.

Інформацію про нараховану суму пені платник податків має можливість переглянути в електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua/). Зазначений сервіс  забезпечує онлайн взаємодію платників податків  з контролюючими  органами.

Нагадуємо платникам податків про необхідність декларування отриманих доходів та самостійної сплати податкових зобов'язань для  уникнення нарахувань штрафних санкцій та пені за результатами документальних перевірок.

 

Спілкуйтесь з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтесь на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine