Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обмеження щодо одержання подарунків державними службовцями

, опубліковано 22 квітня 2021 о 11:08

Головне управління ДПС у м. Києві інформує, що обмеження щодо одержання подарунків державними службовцями визначені Законом України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VІІ «Про запобігання корупції» (далі – Закон № 1700-VІІ).

Визначення подарунку, у розумінні Закону № 1700-VІІ, це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової.

Відповідно до ч. 2 ст. 23 Закону № 1700-VІІ особи, зазначені у п. 1, 2 частини першої ст. 3 Закону № 1700-VІІ, можуть приймати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, крім випадків, передбачених частиною першою ст. 23 Закону № 1700-VІІ, якщо вартість таких подарунків не перевищує один прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово, а сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не перевищує двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки.

Обмеження щодо вартості подарунків передбачене ст. 23 Закону № 1700-VІІ не поширюється на подарунки, які:

даруються близькими особами;  

одержуються як загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси.

Звертаємо увагу, що після отримання дозволеного подарунка особа зобов’язана не приймати рішень та не вчиняти дій на користь особи, від якої отримано такий подарунок.

Рішення, прийняте особою на користь особи, від якої вона чи її близькі особи отримали подарунок, вважається таким, що прийняте в умовах конфлікту інтересів. Такі рішення підлягають скасуванню (на такі рішення поширюються вимоги ст. 67 Закону № 1700-VІІ).

Порушення встановлених у ст. 23 Закону № 1700-VІІ обмежень щодо одержання подарунків тягне за собою адміністративну відповідальність згідно зі ст. 1725 КУпАП.

Окремим видом подарунків є подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним підприємствам, установам чи організаціям. Такі подарунки є державною, комунальною власністю і передаються органу, підприємству, установі чи організації у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (ч. 3 ст. 23 Закону № 1700-VІІ).

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 року № 1195 затверджено Порядок передачі дарунків, одержаних як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям.

Процедура передачі таких подарунків передбачає:

складення акта приймання-передачі подарунка від особи, яка прийняла подарунок, до матеріально-відповідальної особи органу, установи, організації;

оцінку вартості дарунка відповідною комісією в органі, установі, організації, членом якої в обов’язковому порядку має бути фахівець з оцінки майна;

відображення операцій, пов’язаних з передачею дарунка органові, установі, організації в бухгалтерському обліку.

Довідково: До переліку близьких осіб відносяться: члени сім’ї суб’єкта, зазначеного у частині першій ст. 3 Закону № 1700-VІІ, а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб’єкта (абз. 4 ч. 1 ст. 1 Закону № 1700-VІІ).