Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оперативний облік платежів здійснюється податковими органами в інформаційній системі

, опубліковано 27 травня 2021 о 13:41

Головне управління ДПС у м. Києві інформує, що метою ведення оперативного обліку платежів податковими органами є надання користувачам повної, достовірної та неупередженої інформації щодо стану розрахунків платників з бюджетами та фондами загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Для забезпечення врегулювання процесів ведення оперативного обліку платежів та контролю за своєчасністю і повнотою перенесення інформації з первинних документів платників до їх інтегрованих карток, розроблено Порядок ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 12.01.2021 № 5 (далі – Порядок № 5).

Оперативний облік платежів здійснюється податковими органами в інформаційній системі.

Достовірність відображення облікових показників в інтегрованих картках платників (ІКП) структурними підрозділами за напрямами роботи забезпечується завдяки здійсненню  попереднього та загального контролю.

Етапами попереднього контролю є:

формування реєстрів співставлень;

аналіз даних реєстрів співставлень;

здійснення заходів щодо відпрацювання реєстрів співставлень.

У разі виявлення записів у сформованих реєстрах співставлень структурними підрозділами за напрямами роботи вживаються заходи щодо усунення таких записів у терміни, встановлені Порядком № 5.

Відсутність записів у реєстрах співставлень фіксується у відповідних модулях контролю як факт проходження попереднього контролю.

Етапами загального контролю є:

генерування модулів контролю за кожним реєстром співставлень;

проведення комплексу заходів, направлених на генерування всіх модулів контролю в установлені терміни;

маркування облікових показників на звітні дати, що пройшли загальний контроль.

Наявність згенерованого модуля контролю свідчить про позитивну оцінку відпрацювання відповідного реєстру співставлень.

Відображення/занесення первинних показників у підсистемах інформаційної системи здійснюється працівниками структурних підрозділів територіальних органів ДПС за напрямами роботи.

Моніторинг повноти та своєчасності внесення первинних показників у підсистеми інформаційної системи забезпечується керівниками структурних підрозділів територіального органу ДПС за напрямами роботи.

Загальний контроль за достовірністю відображення в ІКП облікових показників забезпечується підрозділом, що здійснює облік платежів.

Дії працівників територіальних органів ДПС під час відображення в інформаційній системі первинних показників фіксуються із зазначенням ідентифікатора користувача, дати та часу дії.

Обробка інформації з обмеженим доступом та державних інформаційних ресурсів, а також застосування кваліфікованого електронного підпису чи печатки здійснюється з урахуванням вимог законодавства у сфері захисту інформації та електронних довірчих послуг.

Автоматизація процесів в інформаційній системі здійснюватиметься у рамках «Програми підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM)».

Довідково: Порядок № 5 набрав чинності з 05 квітня 2021 року. Ознайомитись з повним текстом Порядку № 5 можна за посиланням: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/75303.html

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine