Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Передача інтегрованої картки платника при зміні ним свого місцезнаходження

, опубліковано 12 серпня 2021 о 08:07

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що у разі переведення платника на обслуговування з одного податкового органу до іншого, в інформаційній системі відбувається автоматична передача інтегрованої картки платника (далі – ІКП)  з попереднього місця обліку платника до нового місця обліку платника з фіксацією події в реєстрі передачі ІКП між податковими органами у такі строки:

у день взяття на облік платника податків у податковому органі за новим основним місцем обліку платника (для платників, які після зміни місця обліку не зобов'язані сплачувати податки, збори за попереднім місцезнаходженням);

після закінчення поточного бюджетного періоду (для великих платників податків та платників податків, які після зміни місцезнаходження зобов'язані сплачувати визначені законодавством податки і збори за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного року). За новим місцем обліку платника отримані ІКП відображаються в реєстрі отриманих ІКП.

Зазначене передбачене Порядком ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом  Міністерства фінансів України від 12 січня 2021 року  № 5.

Водночас,  відповідно до   п. 10.13  розділу  Х  Порядку обліку платників податків  і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року № 1588 (далі – Порядок), у разі зміни місцезнаходження суб'єкта господарювання – платника податків, сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється таким платником податків за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду:

1) у такому випадку одночасно із зняттям з обліку юридичної особи (крім юридичних осіб, які включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій) або фізичної особи - підприємця за основним місцем обліку здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку згідно із розділом VII цього Порядку без подання заяви платником податків та з урахуванням особливостей, визначених пунктами 10.14 - 10.21 цього розділу;

2) до закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) - з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.

Відповідно до п. 6 розділу ІІ, п. 5 розділу ІІІ Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24 листопада 2014 року № 1162,

Відповідно п. 4  розділу III Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів від 24 листопада 2014 року  № 1162, взяття на облік платників єдиного внеску в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (місцем проживання) як платника податків, так і платника єдиного внеску, здійснюється не пізніше спливу місячного строку з дня отримання відомостей або заяви про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника.

Дані про взяття платника на облік у контролюючому органі за новим місцезнаходженням (місцем проживання) передаються до державного реєстратора та оприлюднюються на офіційному вебпорталі ДПС та ДП «Інформаційно-ресурсний центр».

У день взяття на облік платника єдиного внеску за новим місцезнаходженням (місцем проживання) відбувається автоматична передача інтегрованої картки платника єдиного внеску.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine