Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Затверджено Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків для цілей одноразового добровільного декларування

, опубліковано 16 серпня 2021 о 08:26

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що постановою Нацбанку України від 05 серпня 2021 року затверджено Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання   в  національній  та  іноземних валютах,   банківських  металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Постанова № 83).  

Положення регулює порядок відкриття, зарахування готівкових коштів у національній та іноземних валютах, банківських металів та закриття банками України поточних рахунків із спеціальним режимом використання фізичним особам, у тому числі самозайнятим особам, які мають право скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням.

До подання одноразової декларації платник має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках в банках України.

Відповідно до Постанови № 83, декларант при відкритті спеціального рахунку подає анкету та заяву. В анкеті зазначаються персональні дані платника. Заява є підтвердженням того, що отримані ним активи не належать до таких, які не можуть бути обʼєктами декларування відповідно до закону щодо одноразового добровільного декларування.

Банк до відкриття спеціального рахунку та внесення коштів у готівковій формі в національній та іноземних валютах, банківських металів з фізичною поставкою здійснює:

належну перевірку суб'єктів первинного фінансового моніторингу;

перевірку наявності декларанта в переліку осіб, пов'язаних з провадженням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції, а також спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

Банк відкриває спеціальний рахунок відповідно до вимог Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Нацбанку України від 12 листопада 2003 року  № 492.

Протягом періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування та після подання декларантом одноразової (спеціальної) добровільної декларації банк має право одноразово зарахувати додатково готівкові кошти в національній та іноземних валютах, банківські метали з фізичною поставкою на спеціальні рахунки декларанта.  

Постанова  № 83  набирає   чинності  з 01 вересня 2021 року та діє до 01 вересня 2022 року.

Нагадуємо, що скористатися правом та подати одноразову добровільну декларацію  громадяни  можуть  з  01  вересня   2021 року до  01 вересня 2022 року.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine