Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як розраховується офіційний курс гривні при визначенні податкових зобов’язань з акцизного податку при реалізації пального?

, опубліковано 22 жовтня 2021 о 13:15

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що для визначення суми податкових зобов’язань в декларації акцизного податку особами, визначеними платниками акцизного податку, використовується офіційний курс гривні до іноземної валюти, встановлений Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому на митній території України здійснюється реалізація такого пального, і залишається незмінним протягом кварталу незалежно від походження пального (виробленого на митній території України або імпортованого).

Відповідно до пп. 212.1.15  п. 212.1  ст. 212 Податкового кодексу України (далі – ПКУ ) платником акцизного податку є особа (у тому числі юридична особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи), постійне представництво, які реалізують пальне або спирт етиловий.

Пунктом 217.3 ст. 217 ПКУ визначено, зокрема, що податок з товарів (продукції), вироблених на митній території України, на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом кварталу.

Ставки акцизного податку на пальне встановлено пп. 215.3.4   п. 215.3 ст. 215 ПКУ у євро за 1000 літрів, приведених до t 15° C.

Водночас, згідно із ст. 76 Митного кодексу України (далі – МКУ) товари, поміщені у митний режим імпорту, набувають статусу українських товарів.

Підтвердженням українського статусу товарів, зазначених у ст. 76 МКУ, є митна декларація, за якою ці товари випущено у вільний обіг.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine