Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з питань заповнення декларації з ПДВ

, опубліковано 08 вересня 2021 о 16:28

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 06 вересня 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Порядок заповнення декларації з ПДВ».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

1. За якою формою подається податкова декларація з податку на додану вартість?

Порядок заповнення і подання податкової   звітності   з   податку   на   додану  вартість  затверджено наказом    Міністерства    фінансів    України    від    28     січня     2016   року № 21 (далі – Порядок № 21).

До податкової звітності з ПДВ належать, зокрема податкова декларація з ПДВ з додатками.

2. Чи слід обов’язково подавати додатки до декларації з ПДВ?

Відповідно до п. 11 розд. ІІІ Порядку заповнення і подання податкової   звітності   з   податку   на   додану  вартість,  затвердженого наказом    Міністерства    фінансів    України    від    28     січня     2016   року № 21 (далі – Порядок № 21) додатки додаються до декларацій за наявності подій, які підлягають відображенню у таких додатках.

3. У якому рядку декларації з ПДВ відображаються суми коригування обсягів операцій з вивезення товарів за межі митної території України та обсягів постачання товарів/послуг, що оподатковуються за нульовою ставкою?

Відповідь: суми коригування обсягів операцій з вивезення товарів за межі митної території України, що оподатковуються за нульовою ставкою відповідно до вимог п.п. 195.1.1 п. 195.1 та п. 195.2 ст. 195 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) відображаються у рядку 7 податкової декларації з ПДВ.

Відповідно до пп. 8 п. 3 розділу V Порядку заповнення і подання податкової   звітності   з   податку   на   додану  вартість,  затвердженого наказом    Міністерства    фінансів    України    від    28     січня     2016   року № 21 (далі – Порядок № 21), коригування податкових зобов’язань, крім окремих випадків, передбачених цим Порядком, відображається у рядках 7 та 8 податкової декларації з ПДВ.

Водночас, формою податкової декларації з ПДВ та Порядком № 21 не передбачено окремих особливостей відображення у декларації сум коригування обсягів операцій з вивезення товарів за межі митної території України, що оподатковуються за нульовою ставкою, та обсягів постачання на митній території України товарів/послуг, що оподатковуються за нульовою ставкою.

4. Як особі, яка реєструється як платник податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, відобразити операції з постачання товарів/послуг у першій податковій декларації з ПДВ?

Відповідь: особа, яка реєструється як платник податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першу податкову декларацію з ПДВ подає за наслідками першого повного календарного місяця, яка включає дані за період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем цього першого повного календарного місяця. Дані першого звітного періоду підлягають відображенню по відповідних рядках розділу І податкової декларації з ПДВ.

Пунктом 183.9 ст. 183 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)  передбачено, що у разі відсутності підстав для відмови у реєстрації особи як платника податку контролюючий орган зобов’язаний протягом трьох робочих днів після надходження реєстраційної заяви до контролюючого органу внести до реєстру платників податку запис про реєстрацію такої особи як платника податку з дати визначеної абз.2 – 7 цього пункту.

Згідно з п. 202.1 ст. 202 ПКУ звітним (податковим) періодом є один календарний місяць. Якщо особа реєструється як платник податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця.

5. Чи підлягають відображенню в податковій декларації з ПДВ отримані платником податку відсотки за депозитом?

Відповідь: згідно з пп.«а» та пп. «б» п. 185.1 ст. 185 V Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Визначення «постачання послуг» та «постачання товарів» відповідно наведені в пп. 14.1.185 та пп. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

Так, постачання товарів – будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Постачання послуг – будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Операція з отримання відсотків за депозитом не відповідає визначенню постачання послуг чи постачання товарів, а тому відповідно не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Враховуючи викладене, суми коштів, що надходять платнику податку від банків у вигляді відсотків за депозитом, не підлягають відображенню в податковій декларації з ПДВ.

6. Як відобразити в податковій декларації з ПДВ отримані платником податку виплати у вигляді роялті?

Відповідь: відповідно до пп. 196.1.6 п. 196.1 ст. 196 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не є об’єктом оподаткування операції, зокрема з виплат дивідендів, роялті у грошовій формі або у вигляді цінних паперів, які здійснюються емітентом.

Водночас, згідно з пп. 6 п. 3 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28 січня 2016 року № 21, у рядку 5 податкової декларації з податку на додану вартість вказуються обсяги операцій, зокрема з постачання товарів/послуг, які відповідно до ст. 196 ПКУ включені до переліку операцій, що не є об’єктом оподаткування.

Оскільки отримання роялті у грошовій формі не є об’єктом оподаткування ПДВ, то вказані операції підлягають відображенню у рядку 5 податкової декларації з ПДВ.

7. Який порядок відображення в податковій декларації з ПДВ операцій з ввезення на митну територію України та вивезення за межі митної території України незалежно від обраного митного режиму товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро?

Відповідь:  в податковій декларації з ПДВ операції з ввезення на митну територію України товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, не відображаються, а операції з вивезення за межі митної території України незалежно від обраного митного режиму таких товарів, вказуються у рядку 5 з обов’язковим поданням додатка 5 (Д5).

8. Як у податковій звітності з ПДВ відображаються операції з отримання платником ПДВ послуг від нерезидента на митній території України?

Відповідь: операції з отримання послуг від нерезидента на митній території України відображаються в наступних рядках податкової декларації з ПДВ (далі – декларація):

нарахування податкових зобов’язань та їх коригування в залежності від ставки за якою вони оподатковуються (основною або 7 відс.) вказуються у рядках 6.1 або 6.2 відповідно;

податковий кредит та коригування податкового кредиту в залежності від ставки (основна або 7 відс.) – у рядках 13.1 або 13.2 відповідно.

Заповнення зазначених рядків передбачає подання додатка (Д1) до декларації за умови проведення коригувань податкових зобов’язань, нарахованих за операцією з отримання послуг від нерезидента на митній території України (у разі збільшення суми компенсації за звітний період на підставі розрахунків коригування, складених у звітному періоді та не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання звітності) та/або коригування податкового кредиту за такою операцією.

9. Як заповнюється податкова декларація з ПДВ та додатки до неї: у гривнях з копійками чи без копійок?

Відповідь: відповідно до п. 4 розділу ІІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, усі показники у податковій звітності з ПДВ проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

10. В яких рядках декларації з ПДВ відображаються операції, пов’язані з визначенням податкових зобов’язань у зв’язку з анулюванням реєстрації платника ПДВ?

Відповідь: операції, пов’язані з визначенням податкових зобов’язань у зв’язку з анулюванням реєстрації платника ПДВ, відображаються у рядках 4.1, 4.2 та/або 4.3 податкової декларації з ПДВ. При цьому, якщо на дату подання декларації в Єдиному реєстрі податкових накладних не зареєстровано податкові накладні, складені за такими операціями, відомості про них зазначаються у таблиці 1.1 додатка 1 «Відомості про суми податку на додану вартість, зазначені у податкових накладних/розрахунках коригування до податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та про податковий кредит з урахуванням його коригування» (Д1) до декларації.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine