Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У разі зміни місця провадження господарської діяльності, платником єдиного податку подається заява до контролюючого органу

, опубліковано 03 листопада 2021 о 08:22

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що Податковим кодексом України (далі – ПКУ) не передбачена відповідальність за неподання фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку  (далі – ФОП платник ЄП) заяви про застосування спрощеної системи оподаткування у разі зміни місця провадження господарської діяльності.

Водночас, у разі виявлення контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої – третьої груп вимог, встановлених ПКУ, проводиться анулювання реєстрації такого платника єдиного податку.

Разом з тим, якщо зміна місця провадження господарської діяльності призводить до збільшення розміру ставки єдиного податку, зокрема у разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, то до платника, яким не подано заяву про зміну місця провадження діяльності, застосовується відповідальність, передбачена п. 122.1 ст. 122 ПКУ.

Довідково: відповідно до пп. 3 п. 298.3.1 ст. 298 ПКУ до заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (далі – заява) включаються відомості, зокрема, про зміну місця провадження господарської діяльності.

У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності заява подається  платниками  єдиного  податку  першої  і   другої  груп  не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни (п. 298.5 ст. 298 ПКУ).

Також слід враховувати, що у разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений ст. 293 ПКУ для відповідної групи таких платників єдиного податку (п. 293.7 ст. 293 ПКУ).

У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку третьої групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (абзац перший п. 298.6 ст. 298 ПКУ).

У разі зміни відомостей, які зазначаються в реєстрі платників єдиного податку, вони вносяться до реєстру платників єдиного податку в день подання платником відповідної заяви (п. 299.8 ст. 299 ПКУ).

Форма  заяви  затверджена  наказом  Міністерства  фінансів  України  від 16 липня 2019 року № 308.

Платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до ПКУ за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій (п. 300.1 ст. 300 ПКУ).

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»: 

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine