Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо сплати єдиного внеску для підприємств всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю (зокрема, товариств УТОГ та УТОС) під час сеансу телефонного зв’язку «Гаряча лінія»

, опубліковано 10 вересня 2021 о 11:07

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 07 вересня 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Сплата єдиного внеску для підприємств всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС,  у яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш 50 відсотків загальної чисельності працюючих, згідно із Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464)».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

1. Яка ставка єдиного внеску застосовується для товариств УТОГ та УТОС?

Відповідь: роботодавці нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) на суми нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі у натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» (ст. 7 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464)).

Частиною чотирнадцятою ст. 8 Закону № 2464 визначено, що ЄСВ:

для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема, товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, встановлюється у розмірі 5,3 відсотків, визначеної п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄСВ.

2. На яку суму заробітної плати працівника – особи з інвалідністю, який працює на підприємстві, в установі або організації (у роботодавця), нараховується ЄСВ, якщо її розмір не перевищує розміру мінімальної заробітної плати?

Відповідь: згідно з частиною п’ятою ст. 8 Закону № 2464 ЄСВ для роботодавців встановлюється у розмірі 22 відс. до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄСВ.

У разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

Вимоги щодо нарахування єдиного внеску на заробітну плату (дохід), що не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, не застосовуються до:

заробітної плати (доходу) працівника з інвалідністю, який працює на підприємстві, в установі або організації, де застосовується ставка 8,41 відсотка;

заробітної плати (доходів) всіх працівників всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС, де застосовується ставка 5,3 відсотка;

заробітної плати (доходів) працівників з інвалідністю підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, де застосовується ставка 5,5 відсотка;

Для підприємств, установ та організацій, інших юридичних осіб, в яких працюють особи з інвалідністю, ЄСВ встановлюється у розмірі 8,41 відсотків, визначеної п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄСВ для працюючих осіб з інвалідністю (частина тринадцята ст. 8 Закону № 2464).

Частиною чотирнадцятою ст. 8 Закону № 2464 визначено, що ЄСВ:

для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема, товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату  праці,   встановлюється  у  розмірі  5,3 відсотків визначеної п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄСВ;

для підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, встановлюється, – у розмірі 5,5 відсотків визначеної п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄСВ для працюючих осіб з інвалідністю.

Тобто, якщо розмір заробітної плати працівника – особи з інвалідністю, який працює на підприємстві, в установі або організації (у роботодавця), де застосовуються ставки 8,41 відстків, 5,3 відсотків та 5,5 відсотків, не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, то нарахування ЄСВ здійснюється роботодавцем на суму фактично нарахованої заробітної плати такому працівнику.

3. Які умови мають виконуватися для застосування ставки єдиного внеску 5,3 відсотків?

Відповідь: частиною чотирнадцятою ст. 8 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464)) визначено, що ЄСВ для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема, товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, встановлюється у розмірі 5,3 відсотків, визначеної п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄСВ.

4. Що є базою нарахування та який розмір ЄСВ застосовують роботодавці - підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС, у яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працівників, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці?

Відповідь: відповідно до п.п.5 п. 2 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року № 449, для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема, товариств УТОГ та УТОС, у яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працівників, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, єдиний внесок встановлюється відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у розмірі 5,3 відсотків суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці», та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послу) за цивільно-правовими договорами, а також суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

5. Який розмір ЄСВ нараховується особами, які провадять незалежну професійну діяльність, на суму заробітної плати працівників – осіб з інвалідністю?

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на заробітну плату працівників – осіб з інвалідністю у розмірі 22 відсотки до визначеної бази нарахування єдиного внеску.

6. Який документ роботодавці - підприємства УТОГ (УТОС, організації осіб з інвалідністю, дипломатичні представництва, консульські установи) надають банкам на видачу коштів для виплати заробітної плати?

Відповідь: роботодавці - підприємства УТОГ (УТОС, організації осіб з інвалідністю, дипломатичні представництва, консульські установи) самостійно щороку станом на 01 січня надають банкам документ, який містить інформацію, що підтверджує їх статус, зокрема положення про орган, установу чи організацію; витяг зі статуту органу, установи чи організації; рішення про створення; довідка (витяг) з ЄДРПОУ; лист вищестоящої організації тощо.

7. Який розмір ЄСВ встановлений для ФОП при нарахуванні заробітної плати працівникам – особам з інвалідністю?

Відповідь:  відповідно до частини тринадцятої ст. 8 Закону України від 08 липня 2010 року 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ), зокрема, для фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41 відсотків визначеної п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄСВ для працюючих осіб з інвалідністю.

8. Чи звільняються від сплати ЄСВ ФОП, які на момент їх державної реєстрації мають статус пенсіонера або особи з інвалідністю, та чи необхідно повідомити про такий статус контролюючі органи?

Відповідь: фізичні особи – підприємці звільняються від обов’язку сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за себе, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Окремо повідомляти контролюючий орган про набуття відповідного статусу пенсіонера або особи з інвалідністю не потрібно.

Водночас, у разі якщо такі особи отримують соціальну допомогу по інвалідності від Фонду соціального страхування або Управління праці та соціального захисту населення, то підтвердженням встановлення інвалідності є довідка до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності, яка надається до контролюючого органу за місцем реєстрації.

9. Чи звільняються від сплати ЄВ за себе ФОП - платники ЄП за періоди, в яких не отримували дохід (прибуток)?

Відповідь: фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні.

Виключенням є фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, за умови, що вони отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine