Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Відповідальність за несвоєчасне подання податкових декларацій платниками єдиного податку – фізичними особами»

, опубліковано 10 вересня 2021 о 15:11

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 07 вересня 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Відповідальність за несвоєчасне подання податкових декларацій платниками єдиного податку – фізичними особами».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

1. Яка відповідальність застосовується до ФОП – платників ЄП першої – третьої груп за неведення або неналежне ведення обліку доходів/обліку доходів та витрат?

Відповідь: враховуючи те, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп ведуть облік доходів (не платники ПДВ) та облік доходів і витрат (платники ПДВ) в довільній формі на підставі первинних документів, то за незабезпечення зберігання первинних документів на підставі яких ведеться такий облік доходів/облік доходів і витрат застосовується фінансова відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 1020 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2040 гривень.

2. Як виправити помилку у разі подання до контролюючого органу податкової декларації платника ЄП – ФОП в електронному вигляді за невірним ідентифікатором форми та чи застосовуються до ФОП платників ЄП першої-третьої груп штрафні санкції за таку помилку?

Відповідь: фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої-третьої груп, які подали до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – Декларація) в електронному вигляді за невірним ідентифікатором форми, можуть виправити таку помилку наступним чином:

1) подати Декларацію за невірним ідентифікатором форми:

у разі подання до закінчення граничного терміну подання – з позначкою «Звітна нова» (з нульовими показниками);

у разі подання після закінчення граничного терміну подання – з позначкою «Уточнююча» (зменшуючи податкове зобов’язання до «0»);

2) подати Декларацію з вірним ідентифікатором форми з позначкою «Звітна» за такий самий звітний період.

При цьому пп. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України встановлено відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності.

Водночас протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) штрафні санкції за неподання або несвоєчасне подання Декларації (в т.ч. в електронній формі) не застосовуються.

3. В які строки подається та яким чином заповнюється Додаток 1 до Податкової декларації платника ЄП – ФОП в разі призначення пенсії?

Відповідь: у разі призначення пенсії фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп подають протягом року Податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – Декларація) з типом форми «Звітна» та додатковою позначкою «Довідково», у складі якої формується додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1), який заповнюють таким чином:

у заголовній частині в комірці 01 «Звітна» та в комірці 04 «Довідково» проставляється позначка «Х»;

у розд. 1 вказується реєстраційний номер облікової картки платника податків з врахуванням примітки 4 до Додатка 1;

у розд. 2 – серія (за наявності) та номер паспорта для ідентифікації платника єдиного внеску у Пенсійному фонді України з врахуванням примітки 5 до Додатка 1;

у розд. 3 – прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);

у розд. 4 в полі «Податковий (звітний) період» проставляється позначка «Х» поруч з відповідним звітним періодом та зазначається номер календарного місяця (вказується арабськими цифрами від 1 до 12), в якому подається Додаток 1;

у розд. 5 «Тип форми» в полі «призначення пенсії» проставляється позначка «Х»;

розд. 6 «Дата державної реєстрації припинення» не заповнюється;

у розд. 7 вказується основний код економічної діяльності за КВЕД згідно з реєстраційними документами;

у розд. 8 – період перебування фізичної особи – підприємця на спрощеній системі оподаткування, як платника єдиного внеску – зазначається період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дати формування заяви на призначення пенсії та код категорії застрахованої особи;

рядки та графи у розд. 9 обов’язково заповнюються в розрізі місяців за період, визначений у розд. 8, де у графі 2 відображається самостійно визначена сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, нарахованого доходу застрахованих осіб, а у графі 4 обчислюються суми нарахованого єдиного внеску. Загальна сума нарахованого єдиного внеску за звітний період зазначається у рядку «Усього» графи 4.

При цьому тип Додатка 1 «Уточнююча» для призначення пенсії не застосовується.

4. Чи подає ФОП – платник ЄП першої – третьої груп, яка протягом року відмовляється від спрощеної системи оподаткування, Додаток 1 у складі Податкової декларації платника ЄП – ФОП?

Відповідь: фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп подають Декларацію за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752) (далі – Декларація), у складі якої формується додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1) до Декларації за податкові звітні періоди 2021 року.

У разі відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, фізичні особи – підприємці на спрощеній системі оподаткування зобов’язані подати Декларацію з типом форми «Звітна» у складі якої формується Додаток 1 з типом «Звітна».

5. Який тип необхідно зазначити ФОП у податковій декларації платника ЄП ФОП (далі – Декларація) та Додатку 1 до неї, якщо Декларація за минулий звітний період з позначкою «Звітна» подавалась, а звітність по ЄВ подається вперше за такий період?

Відповідь: фізична особа – підприємець – платник єдиного податку, яка подавала податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – Декларація) за минулий звітний період з позначкою «Звітна», а звітність по єдиному внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування подає вперше за такий період, то в Декларації та Додатку 1 до неї зазначає тип «Уточнююча», заповнюючи в Декларації повторно всі показники зазначені у Декларації, яка уточняється, та розд. VII «Визначення зобов’язань із сплати єдиного внеску за даними податкового звітного (податкового) періоду» Декларації.

При цьому показник рядка 14 Декларації переноситься у рядки 15 та 16.

6. Чи передбачена відповідальність за неподання ФОП – платником ЄП першої – третьої груп заяви щодо зміни видів господарської діяльності?

Відповідь:   одатковим кодексом України (далі – ПКУ) не передбачена відповідальність за неподання фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку першої – третьої груп заяви у разі зміни видів господарської діяльності.

Водночас, у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої – третьої груп вимог, встановлених главою 1 розд. XIV ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої – третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

7. Чи передбачена відповідальність за неподання ФОП – платником ЄП, яка змінила місце провадження господарської діяльності, заяви про застосування спрощеної системи оподаткування для внесення відповідних змін до відомостей, що зазначені у реєстрі платників ЄП?

Відповідь: Податковим кодексом України (далі – ПКУ) не передбачена відповідальність за неподання фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку заяви про застосування спрощеної системи оподаткування у разі зміни місця провадження господарської діяльності.

Водночас у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої – третьої груп вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої – третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Крім того, якщо зміна місця провадження господарської діяльності призводить до збільшення розміру ставки єдиного податку, зокрема у разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, то до платника, яким не подано заяву про зміну місця провадження діяльності, застосовується відповідальність, передбачена п. 122.1 ст. 122 ПКУ.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine