Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який розмір єдиного внеску нараховується особами, які провадять незалежну професійну діяльність, на суму заробітної плати працівників – осіб з інвалідністю?

, опубліковано 05 листопада 2021 о 10:15

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) на заробітну плату працівників – осіб з інвалідністю у розмірі 22 відс. до визначеної бази нарахування єдиного внеску.

Відповідно  до  частини  першої  ст. 7  Закону  України  від  08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) платники єдиного внеску, зокрема, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та використовують найману працю, нараховують єдиний внесок на суми нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі у натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95ВР «Про оплату праці».

Єдиний внесок встановлюється у розмірі 22 відс. до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиним внеском (частина п’ята ст. 8 Закону № 2464).

Згідно з частиною тринадцятою ст. 8 Закону № 2464 ставка 8,41 відс. визначеної бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю, встановлена тільки для підприємств, установ, організацій та фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП), у тому числі ФОП – платників єдиного податку, в яких працюють особи з інвалідністю.

Тобто, встановлений частиною тринадцятою ст. 8 Закону № 2464 перелік осіб, які мають право на застосування ставки 8,41 відс. не розповсюджується на осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та використовують працю найманих працівників – осіб з інвалідністю.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine