Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» щодо подання звітності в електронному вигляді

, опубліковано 29 жовтня 2021 о 15:02

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 27 жовтня 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Щодо подання звітності в електронному вигляді».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

1. Яким чином та в якому електронному форматі (стандарті) через Електронний кабінет платник податків має можливість надіслати до контролюючого органу річну фінансову звітність разом з аудиторським звітом, яка підлягає оприлюдненню?

Платник податку, який зобов’язаний оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом через приватну частину Електронного кабінету має можливість надіслати до контролюючого органу у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним:

річну фінансову звітність у форматі XML за допомогою режиму «Введення звітності»;

аудиторський звіт разом із супровідним листом у форматі pdf (обмеження 2 МБ) за допомогою режиму «Листування з ДПС».

2. Який податковий (звітний) період необхідно обрати при створенні в Електронному кабінеті звітної або уточненої фінансової звітності за минулий податковий (звітний) період та за якою формою необхідно подавати таку уточнену фінансову звітність (у т. ч. у разі внесення до неї змін)?

При створенні електронного документа фінансової звітності за звітний період або уточненої фінансової звітності за минулий податковий (звітний) період в режимі «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету необхідно обрати: звітний рік та звітний період (квартал або півріччя або 9 місяців (три квартали) або рік), за який подається така фінансова звітність.

Уточнена фінансова звітність за минулий податковий (звітний) період (у т. ч. у разі внесення до неї змін) подається за формою чинною на дату її подання.

3. За якими ідентифікаторами форм податковий агент подає в електронному вигляді Розрахунок та додаток 4ДФ до Розрахунку?

Податковий агент подає в електронному вигляді:

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) за ідентифікаторами форм J0500107 (для юридичних осіб) та F0500107 (для фізичних осіб);

додаток 4ДФ до Розрахунку – за ідентифікаторами форм F/J0510407 (F – для фізичних осіб, J – для юридичних осіб).

4. За яким ідентифікатором форми в електронному вигляді подається податкова декларація платника єдиного податку – ФОП та як в Електронному кабінеті створюється така декларація?

Податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – Декларація) в електронній формі подається:

за ідентифікатором форми F0103405 (у якого податковий (звітний) період рік);

за ідентифікатором форми F0103307 (у якого податковий (звітний) період квартал).

При створенні Декларації в режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету користувач самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми» та обирає необхідну форму податкової декларації (F0103405/F0103307) за звітний період, щодо якого здійснюється звітування. В наступному вікні обирає «стан документа» та відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район».

5. Як виправити помилку у разі подання до контролюючого органу податкової декларації платника єдиного податку – ФОП в електронному вигляді за невірним ідентифікатором форми та чи застосовуються до ФОП платників єдиного податку І - ІІІ груп штрафні санкції за таку помилку?

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку І – ІІІ груп, які подали до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – Декларація) в електронному вигляді за невірним ідентифікатором форми, можуть виправити таку помилку наступним чином:

1) подати Декларацію за невірним ідентифікатором форми:

у разі подання до закінчення граничного терміну подання – з позначкою «Звітна нова» (з нульовими показниками);

у разі подання після закінчення граничного терміну подання – з позначкою «Уточнююча» (зменшуючи податкове зобов’язання до «0»);

2) подати Декларацію з вірним ідентифікатором форми з позначкою «Звітна» за такий самий звітний період.

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності встановлено пп. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України.

Водночас протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) штрафні санкції за неподання або несвоєчасне подання Декларації (в т.ч. в електронній формі) не застосовуються.

6. Чи може юридична особа – платник єдиного податку ІІІ або ІV групи надіслати через Електронний кабінет запит про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку та чи буде роздрукований в паперовому вигляді, отриманий в електронному вигляді, витяг вважатись оригіналом?

Юридична особа – платник єдиного податку ІІІ групи за допомогою режиму «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету має можливість створити, підписати та надіслати до відповідного органу ДПС «Запит про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку» (форма J1302101).

При формуванні зазначеного запиту з обраним способом отримання витягу «в електронному вигляді» платник податків отримує в електронній формі «Витяг з реєстру єдиного податку» (форма J140210) у вкладці «Вхідні» режиму «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету. Роздрукований електронний витяг в паперовому вигляді не вважається оригіналом, оскільки електронний документ, не засвідчений кваліфікованою електронною печаткою ДПС не є аналогом документа, виданого контролюючим органом у паперовій формі.

Платник єдиного податку ІV групи (юридична особа) має можливість за допомогою режиму «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету направити до органу ДПС за місцем податкового обліку разом із супровідним листом запит за встановленою формою у форматі pdf (обмеження 2 МБ) та отримати витяг безпосередньо у контролюючому органі за місцем податкового обліку.

7. Які платники зобов’язані формувати в електронному вигляді та реєструвати товарно –  транспортні накладні в Єдиному реєстрі товарно –  транспортних накладних на переміщення алкогольних напоїв та яким чином здійснюється така реєстрація?

Формувати в електронному вигляді та реєструвати товарно – транспортні накладні в Єдиному реєстрі товарно – транспортних накладних на переміщення алкогольних напоїв (далі – Єдиний реєстр) повинні суб’єкти господарювання – виробники спирту та/або алкогольних напоїв, що здійснили відвантаження спирту етилового та/або алкогольних напоїв безпосередньо з акцизного складу.

Для формування та подання товарно – транспортних накладних до Єдиного реєстру адміністратор Єдиного реєстру (ДПС) безоплатно надає суб’єктам господарювання спеціалізоване програмне забезпечення, яке розміщено на офіційному вебпорталі ДПС (www.tax.gov.ua) за посиланням Головна/Електронна звітність/«Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності».

Реєстрація товарно – транспортних накладних здійснюється шляхом формування товарно – транспортних накладних у форматі (відповідно до стандарту), затвердженому в установленому законодавством порядку.

Після складення товарно – транспортних накладних на них накладаються Кваліфіковані електронні підписи (далі – КЕП) в такому порядку: перший – КЕП бухгалтера або особи, відповідальної за облік відвантажених матеріальних цінностей, другий – КЕП керівника або особи, на яку покладено відповідні обов’язки, третій – КЕП, що є аналогом відбитка печатки (за наявності).

Для надання права підпису товарно – транспортних накладних зазначеним особам суб’єкт господарювання подає контролюючому органу за місцем реєстрації посилені кваліфіковані сертифікати відкритих ключів КЕП таких осіб.

Підтвердженням факту реєстрації товарно – транспортних накладних у Єдиному реєстрі є наявність квитанції в електронній формі.

8. За яким ідентифікатором форми в електронному вигляді подається Податкова декларація екологічного податку?

Податкова декларація екологічного податку в електронному вигляді подається за ідентифікаторами форм F0302004 (для фізичних осіб) та J0302004 (для юридичних осіб) разом з додатками:

Додаток 1 «Розрахунок за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повiтря стацiонарними джерелами забруднення» – за ідентифікатором форми F/J0320104 (F – для фізичних осіб, J – для юридичних осіб);

Додаток 2 «Розрахунок за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у воднi об’єкти» – за ідентифікатором форми F/J0320204 (F – для фізичних осіб, J – для юридичних осіб);

Додаток 3 «Розрахунок за розмiщення вiдходiв у спецiально вiдведених для цього мiсцях чи на об’єктах» – за ідентифікатором форми F/J0320304 (F – для фізичних осіб, J – для юридичних осіб);

Додаток 4 «Розрахунок за утворення радiоактивних вiдходiв (включаючи вже накопиченi)» – за ідентифікатором форми F/J0320404 (F – для фізичних осіб, J – для юридичних осіб);

Додаток 5 «Розрахунок за утворення радiоактивних вiдходiв i сплачується за придбання джерел(а) iонiзуючого випромiнювання» – за ідентифікатором форми F/J0320504 (F – для фізичних осіб, J – для юридичних осіб);

Додаток 6 «Розрахунок за тимчасове зберiгання радiоактивних вiдходiв їх виробниками понад установлений особливими умовами лiцензiї строк» – за ідентифікатором форми F/J0320604 (F – для фізичних осіб, J – для юридичних осіб).

9. У яких випадках податкова звітність вважається прийнятою контролюючим органом, у тому числі якщо подана в електронному вигляді?

Податкова декларація, надана платником, вважається прийнятою, зокрема:

за наявності на всіх аркушах, з яких складається податкова декларація та, за бажанням платника податків, на її копії, відмітки (штампу) контролюючого органу, яким отримана податкова декларація, із зазначенням дати її отримання, або квитанції про отримання податкової декларації у разі її подання засобами електронного зв’язку, або поштового повідомлення з відміткою про вручення контролюючому органу, у разі надсилання податкової декларації поштою;

у разі, якщо контролюючий орган не надає платнику податків повідомлення про відмову у прийнятті податкової декларації або не надсилає його платнику податків у встановлений строк.

На примірнику податкової звітності, що залишається у платника податків і був наданий, за його бажанням проставляється штамп «ОТРИМАНО».

10. Яка податкова звітність отримує ознаку стану обробки «Історія подання» та в яких випадках подається податкова звітність в електронному (паперовому) вигляді з ознакою «Звітна», «Нова звітна», «Уточнююча»?

Якщо після подання податкової звітності (далі – Документи звітності) платник подає до граничного строку подання новий Документ звітності із виправленими показниками, поданий раніше Документ звітності стає недіючим та отримує ознаку стану обробки «Історія подання».

Крім того, ознаку стану обробки «Історія подання» отримують Документи звітності, щодо яких за рішенням суду або підрозділів податкового органу вищого рівня, відповідальних за адміністрування платежів, у підсистемі, що забезпечує обробку податкової звітності та платежів, передбачено скасування реєстрації (ідентифікацію недіючими).

Документ звітності подається з ознакою:

«Звітний» – за відповідний базовий звітний (податковий) період у встановлені Податкового кодексу України строки для такого подання або з порушенням термінів подання;

«Новий звітний» – до закінчення граничного строку подання Документу звітності за такий самий звітний період з виправленими показниками після поданого Документа звітності з ознакою «Звітний»;

«Уточнюючий» – після граничного терміну подання Документу звітності за такий самий звітний період (з урахуванням строків давності) при виправленні показників поданого Документу звітності.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine