Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості нарахування, сплати та подання звітності з деяких податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 19 жовтня 2021 о 13:21

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 13 жовтня 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Особливості податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Особливості нарахування, сплати та подання звітності з окремих податків і зборів платниками єдиного податку. Особливості нарахування та сплати рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, згідно запровадженої нової ставки рентної плати, починаючи з 23 травня 2020 року, з дати набрання чинності змін до ПКУ (внесених Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ )».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

1. Яким чином визначається тип об’єкта нерухомості з метою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

З метою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, типи об’єктів нерухомості визначаються відповідно до ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) на підставі оригіналів документів, що підтверджують право власності на такі об’єкти.

2. Чи є платником податку на нерухомість фізична особа, яка має право власності на нежитлове приміщення як ФОП?

Цивільним кодексом України визначено, що суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, в тому числі і нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Оскільки ст. 266 ПКУ не визначено такого платника як фізична особа – підприємець, то такий платник – власник об’єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за нормами, передбаченими для фізичних осіб.

3. Як заповнюється порядковий номер Розрахунку у додатках 1 та 2 до декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

У додатках 1 та 2 до Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 10 квітня 2015 року № 408 (далі – Декларація) зазначається порядковий номер Розрахунку (арабськими цифрами), починаючи з одиниці, послідовно за порядком зростання.

Загальна кількість розрахунків (додатків) дорівнює значенню рядка 7 Декларації та залежить від кількості органів місцевого самоврядування, на території адміністративно-територіальних одиниць яких розташовані об’єкти нерухомого майна.

4. Чи нараховується контролюючими органами податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо фізична особа придбала та продала об’єкт нерухомості в межах одного місяця?

Якщо фізична особа придбала та продала об’єкт нерухомості в межах одного місяця, то за наявності документального підтвердження, що засвідчує перехід прав власності від продавця до покупця (договір купівлі-продажу тощо), податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за такий об’єкт контролюючими органами не нараховується.

5. Чи необхідно подавати декларацію по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нерухомості, по яких встановлені нульові ставки?

За об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб, по яких за рішенням сільської, селищної або міської ради встановлені нульові ставки, декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, подається на загальних підставах.

6. Чи зобов’язані суб’єкти господарювання – платники єдиного податку, не зареєстровані як платники ПДВ, сплачувати ПДВ та реєструватися платниками ПДВ при ввезенні (імпорті) товарів на митну територію України?

Суб’єкти господарювання – платники єдиного податку, не зареєстровані як платники ПДВ, повинні сплачувати ПДВ при ввезенні (імпорті) товарів на митну територію України під час митного оформлення таких товарів без реєстрації як платники такого податку.

7. Чи повинен суб’єкт господарювання при нарахуванні (виплаті) доходу ФОП – платнику єдиного податку за видами діяльності, які не зазначені в його облікових даних, утримувати ПДФО?

Під час нарахування (виплати) фізичній особі – підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою – підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності (п. 177.8 ст. 177 ПКУ).

8. Чи подає Податкову декларацію з рентної плати (в частині рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України) та сплачує рентну плату за користування радіочастотним ресурсом України фізична особа – користувач радіочастотного ресурсу, яка не є суб’єктом господарювання?

Фізична особа – користувач радіочастотного ресурсу, яка не є суб’єктом господарювання, щомісяця подає Податкову декларацію з рентної плати разом з Додатком 4 прим. 1 до органу ДПС за своєю податковою адресою (місцем проживання) та сплачує рентну плату за користування радіочастотним ресурсом України.

Водночас платник рентної плати подає копію ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України, ліцензії на мовлення та дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою у місячний строк після їх видачі.

9. Які терміни подання податкової декларації з рентної плати та строк сплати податкових зобов’язань з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України?

Базовий податковий (звітний) період для рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України дорівнює календарному місяцю.

Платник рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, подає до контролюючого органу за місцем податкової реєстрації податкову декларацію з рентної плати та додаток з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України.

Сума податкових зобов’язань з рентної плати, визначена у податковій декларації за податковий (звітний) місяць, сплачується платником до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації.

10. Як виправити самостійно виявлені помилки за минулі звітні періоди (місяць) при обчисленні рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України в уточнюючій податковій декларації з рентної плати та додатку 4 прим. 1?

Для самостійного виправлення помилок за податкові періоди, що минули, допущених платником у раніше поданій ним податковій декларації з рентної плати (далі – декларація) та Додатку 4 прим. 1 до неї «Розрахунок з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України» (далі – Додаток 4 прим. 1), платник, після виявлення факту заниження податкового зобов’язання, зобов’язаний надіслати уточнюючу декларацію та уточнюючий Додаток 4 прим. 1 до неї із зазначеними в них уточненими показниками.

За кожний минулий податковий період, який уточнюється, подаються окрема уточнююча декларація разом з Додатком 4 прим. 1. За відсутності помилок у інших додатках (за іншими видами об’єктів оподаткування), що подавалися разом із декларацією, яка уточнюється, такі додатки до уточнюючої декларації не додаються.

У рядках 1.1.2 та 1.2.2 уточнюючої декларації та Додатку 4 прим. 1 звітний (податковий) період та звітний (податковий) період, що уточнюється, заповнюються однаковими значеннями, що відповідають звітному (податковому) періоду, що уточнюється: місяць та рік.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine