Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про необхідність надання фізичними особами відомостей про зміну даних, які вносяться до облікової картки платника податків

, опубліковано 18 листопада 2021 о 11:39

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що всі фізичні особи в разі зміни даних (наприклад, місця проживання (податкової адреси), прізвища, імені, по батькові тощо) зобов'язані протягом місяця з дня виникнення таких змін подавати контролюючим органам відомості про зміну таких даних шляхом Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків  (далі – ДРФО)  за формою № 5ДР (далі – Заява за ф. 5ДР), або Заяви про внесення змін до окремого реєстру ДРФО щодо фізичних осіб, які обліковуються за серією та номером паспорта (ф. № 5 ДРП).

Заява за ф. № 5ДР (або ф. № 5 ДРП) фізичною особою подається особисто або через представника до податкового органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до податкового органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого податкового органу.

Нагадуємо, що податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі (п.45.1 ст. 45 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).

Для заповнення Заяви за ф. № 5ДР (або ф. № 5 ДРП) використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

 Внесення змін до ДРФО здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання фізичною особою Заяви за ф. № 5ДР до податкового органу за своєю податковою адресою (місцем проживання). У разі звернення до будь-якого податкового органу строк внесення змін до ДРФО може бути продовжено до п’яти робочих днів.

Звертаємо увагу, що надання адміністративних послуг платникам податків здійснюється в Центрах обслуговування платників (далі – ЦОП). Ознайомитися з режимом роботи та адресами ЦОП м. Києва можна на субсайті Головного управління ДПС у м. Києві за посиланням:  https://kyiv.tax.gov.ua/okremi-storinki/arhiv2/485188.html

Разом  з  тим,  фізичні  особи – платники  податків  можуть  подати Заяву за ф. № 5ДР та скановані копії документів засобами інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет», вхід до якої здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Довідково: Положення  про  реєстрацію  фізичних  осіб  у  Державному  реєстрі  фізичних  осіб – платників податків, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 29 вересня 2017 року № 822.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine