Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час «Гарячої лінії» надавались відповіді на питання щодо рентної плати за користування радіочастотними ресурсами України

, опубліковано 21 вересня 2021 о 11:14

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 20 вересня 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Порядок нарахування та сплати податкових зобов’язань з рентної плати за користування радіочастотними ресурсами України».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

1. Що є об’єктом оподаткування рентною платою за користування радіочастотним ресурсом України?

Відповідь: відповідно до п. 254.3 ст. 254 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування рентною платою за користування радіочастотним ресурсом України є ширина смуги радіочастот, що визначається як частина смуги радіочастот загального користування у відповідному регіоні та зазначена в ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України або в дозволі на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою для технологічних користувачів та користувачів, які користуються радіочастотним ресурсом для розповсюдження телерадіопрограм.

2. Що є підставою надання права на користування радіочастотним ресурсом України?

Відповідь: згідно із п. 254.1 ст. 254 ПКУ платниками рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України є загальні користувачі радіочастотного ресурсу України, визначені законодавством про радіочастотний ресурс, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України в межах виділеної частини смуг радіочастот загального користування на підставі:

ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України;

ліцензії на мовлення та дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою;

дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою, отриманого на підставі договору з власником ліцензії на мовлення;

дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою.

3. З якої дати сплачується  рентна плата за користування радіочастотними ресурсами України?

Відповідь: підпунктом 254.5.3 п. 254.5 ст. 254 ПКУ визначено, що платники рентної плати, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України на підставі ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України, сплачують рентну плату починаючи з дати видачі ліцензії.

У разі продовження терміну дії ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України рентна плата сплачується з початку терміну дії продовженої ліцензії.

Інші платники рентної плати сплачують рентну плату починаючи з дати видачі дозволу на експлуатацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв. Сплата рентної плати здійснюється платниками рентної плати з дати видачі першого дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою в даній смузі радіочастот у відповідному регіоні незалежно від загальної кількості дозволів, наданих платнику рентної плати в такій смузі радіочастот у певному регіоні, крім випадків, коли наступні дозволи на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою, видані на пристрої, потужність яких передбачає застосування іншої, ніж у попередніх дозволах, ставки рентної плати.

4. Чи припиняється подання податкової звітності з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України у разі закінчення терміну дії ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України або дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу, на підставі якого здійснювалося користування радіочастотним ресурсом?

Відповідь: абзацом першим п. 49.2 ст. 49 ПКУ передбачено, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

Таким чином, для суб’єкта господарювання, у якого закінчився термін дії ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України або дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу, на підставі якого здійснювалося користування радіочастотним ресурсом, та припинено користування радіочастотним ресурсом, останнім податковим періодом для податкової звітності з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України є звітний період, у якому закінчився термін дії ліцензії або дозволу.

5. Які встановлені ставки та коефіцієнти до ставок з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України?

Відповідь:  відповідно до п. 254.4 ст. 254 ПКУ ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (далі – рентна плата) встановлені за 1 МГц смуги радіочастот на місяць у розрізі видів радіозв’язку та діапазонів радіочастот.

При цьому для ширини смуги радіочастот до 30 МГц (15 х 2) у кожному регіоні окремо, що належить окремому платнику рентної плати – користувачу радіочастотного ресурсу, застосовується понижувальний коефіцієнт 0,75 за такими видами радіозв’язку, як:

радіозв’язок у системі передавання даних з використанням шумоподібних сигналів, у діапазонах 1427 - 2400 МГц, 2400 - 2483,5 МГц та 5150 - 5850 МГц;

стільниковий радіозв’язок, у діапазонах 300 - 791 МГц, 821 - 832 МГц, 862 - 880 МГц, 915 - 925 МГц, 960 - 1710 МГц, 1785 - 1805 МГц, 1880 - 1920 МГц, 1980 - 2110 МГц та 2170 - 2200 МГц;

радіозв’язок у багатоканальних розподільчих системах для передавання та ретрансляції телевізійного зображення, передавання звуку, цифрової інформації, в діапазонах   2000 - 2300 МГц,   2400 - 2510 МГц,    2545 - 2565 МГц,    2570 - 2575 МГ, 2610 - 2630 МГц,  2665 - 2685 МГц, 2690 - 3400 МГц, 3800 - 7000 МГц та 10 - 42,5 ГГц (примітка 1 до п. 254.47 ст. 254 ПКУ).

Примітками 2-8 до п. 254.4 ст. 254 ПКУ передбачені понижувальний коефіцієнт 0,75 та підвищувальні коефіцієнти 1,2 та 1,4 до ставок рентної плати для стільникового радіозв’язку в залежності від діапазону радіочастот.

6. Які особливості застосування понижувальних коефіцієнтів?

Відповідь: передбачені примітками 1-8 до п. 254.4 ст. 254 ПКУ підвищувальні та понижувальні коефіцієнти застосовуються окремо до об’єкта оподаткування шляхом додавання/віднімання грошового значення відповідного коефіцієнта до нього. Грошове значення коефіцієнта розраховується шляхом визначення різниці між об’єктом оподаткування, до якого застосовується коефіцієнт, помножений на коефіцієнт, та об’єктом оподаткування, до якого застосовується коефіцієнт.

7. Де можна отримати інформацію про видані ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України?

Відповідь: щомісяця, до 10 числа місяця, наступного за звітним, національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, зокрема, на своєму офіційному вебсайті оприлюднює інформацію про видані ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України із зазначенням смуг радіочастот та з урахуванням радіотехнології і технологічних особливостей використання таких смуг щодо кожного платника рентної плати за користування радіочастотним ресурсом, який обчислює суму рентної плати відповідно до позиції 11 п. 254.4 ст. 254 ПКУ (стільниковий радіозв’язок), в обсягах, необхідних для визначення потреби застосування коефіцієнтів до ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом, передбачених цими примітками, за формою, затвердженою національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (абзац десятий примітки до п. 254.4 ст. 254 ПКУ).

8. Чи можуть змінюватися ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України?

Відповідь: Кабінет Міністрів України щорічно до 01 червня у разі необхідності вносить до Верховної Ради України проєкт закону про внесення змін до ПКУ щодо ставок оподаткування, визначених в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції, зокрема з рентної плати (абзац дев’ятий п. 4 розд. XIX «Прикінцеві положення» ПКУ).

9. Які особливості заповнення Додатка 41 до податкової декларації з рентної плати, у разі отримання користувачем радіочастотного ресурсу декількох дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв (вид радіозв’язку однаковий) в одному регіоні, в яких зазначена однакова ширина смуги радіочастот?

Відповідь: якщо користувач радіочастотного ресурсу України отримав декілька дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв (далі – дозвіл) в одному регіоні, в яких зазначена однакова ширина смуги радіочастот та при цьому застосовується однакова ставка рентної плати, то у колонках 4.1 – 4.5 розрахунку з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, який здійснюється у Додатку 41 до податкової декларації з рентної плати (далі – Додаток), зазначаються дані по кожному з отриманих дозволів: вид документа (дозвіл), номер, дата видачі (дд.мм.рррр.), строк дії (дд.мм.рррр.), кількість днів дії дозвільного документа у звітному періоді.

Також у колонках 2, 3, 5, 6 Додатка зазначаються дані по кожному дозволу.

У колонці 7 «ставка рентної плати» (далі – колонка 7) та колонці 8 «податкове зобов’язання» (далі – колонка 8) Додатка заповнюється рядок, в якому зазначені дані щодо першого за датою видачі отриманого дозволу.

Інші рядки у цих колонках прокреслюються.

При  цьому  у  колонці 7 Додатка зазначається ставка рентної плати, визначена п. 254.4 ст. 254 Податкового кодексу України.

У колонці 8 Додатка зазначається податкове зобов’язання у гривнях з копійками за звітний період. Нарахована сума рентної плати за звітний період розраховується на підставі даних першого по даті видачі дозволу незалежно від загальної кількості дозволів, наданих платнику збору в такій смузі радіочастот у одному регіоні.

10. Які особливості заповнення Додатка 41 до податкової декларації з рентної плати, у разі, якщо на протязі звітного періоду закінчився термін дії дозволу та отримано новий?

Відповідь: якщо  на  протязі  звітного  періоду  закінчився  термін дії дозволу та отримано новий, то у колонках 4.1 – 4.4 Додатка 41 до податкової декларації з рентної плати (далі – Додаток) зазначаються дані по кожному отриманому дозволу: вид документа (дозвіл), номер, дата видачі (дд.мм.рррр.), строк дії (дд.мм.рррр.). В колонці 4.5 «кількість днів дії» Додатка зазначається фактична кількість днів дії дозвільного документу у звітному періоді. У колонці 7 Додатка зазначається ставка рентної плати, визначена п. 254.4 ст. 254 ПКУ. Значення колонки 8 Додатка визначається відповідно до фактичної кількості днів дії дозвільного документу у звітному періоді.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine