Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо сплати єдиного внеску підприємствами всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю

, опубліковано 07 жовтня 2021 о 08:50

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 05 жовтня 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Сплата єдиного внеску підприємствами всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема, товариствами УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих згідно Закону України від 07 липня 2010 року № 2464».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

1. На яку суму заробітної плати працівника – особи з інвалідністю, який працює на підприємстві, в установі або організації (у роботодавця), нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), якщо її розмір не перевищує розміру мінімальної заробітної плати?

Якщо розмір заробітної плати працівника – особи з інвалідністю, яка працює на підприємстві, в установі або організації (у роботодавця), де застосовуються ставки 8,41 відс., 5,3 відс. та 5,5 відс., не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, то нарахування єдиного внеску здійснюється роботодавцем на суму фактично нарахованої заробітної плати такому працівнику.

2. Що є базою нарахування та який розмір єдиного внеску застосовують роботодавці – підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема, товариств УТОГ та УТОС, у яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відс. загальної чисельності працівників, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відс. суми витрат на оплату праці?

Відповідно до пп. 5 п. 2 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року № 449, для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема, товариств УТОГ та УТОС, у яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відс. загальної чисельності працівників, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відс. суми витрат на оплату праці, єдиний внесок встановлюється відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у розмірі 5,3 відс. суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці», та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послу) за цивільно-правовими договорами, а також суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

3. Який документ роботодавці – підприємства УТОГ (УТОС, організації осіб з інвалідністю, дипломатичні представництва, консульські установи) надають банкам на видачу коштів для виплати заробітної плати?

Роботодавці – підприємства УТОГ (УТОС, організації осіб з інвалідністю, дипломатичні представництва, консульські установи) самостійно щороку станом на 01 січня надають банкам документ, який містить інформацію, що підтверджує їх статус, зокрема:

положення про орган, установу чи організацію;

витяг зі статуту органу, установи чи організації;

рішення про створення;

довідка (витяг) з ЄДРПОУ;

лист вищестоящої організації тощо.

4. Який розмір єдиного внеску застосовують роботодавці – підприємства, установи і організації при нарахуванні працюючим особам з інвалідністю сум заробітної плати (доходу), допомоги з тимчасової непрацездатності (лікарняні) та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, у тому числі, якщо копію довідки про встановлення (зняття) групи інвалідності надано не з першого робочого дня місяця?

Роботодавці – підприємства, установи і організації нараховують єдиний внесок працюючим особам з інвалідністю на суми заробітної плати (доходу), допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами у розмірі 8,41 відс. починаючи з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії, та закінчуючи датою скасування інвалідності на підставі рішення даної комісії.

До дати одержання завіреної зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності, роботодавець нараховує єдиний внесок у розмірі 22 відс. визначеної бази нарахування.

5. Який розмір єдиного внеску застосовує юридична особа при виплаті працівнику – особі з інвалідністю винагороди за цивільно-правовим договором?

Юридична особа при виплаті працівнику – особі з інвалідністю винагороди за цивільно-правовим договором застосовує ставку єдиного внеску у розмірі 22 відсотки.

6. Який розмір єдиного внеску нараховується особами, які провадять незалежну професійну діяльність, на суму заробітної плати працівників – осіб з інвалідністю?

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховують єдиний внесок на заробітну плату працівників – осіб з інвалідністю у розмірі 22 відс. до визначеної бази нарахування єдиного внеску.

7. Чи необхідно роботодавцю донараховувати єдиний внесок до розміру мінімальної заробітної плати працівнику, який надав копію довідки про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, у разі якщо загальна сума доходу за такий місяць нижче мінімальної заробітної плати?

Якщо працівник надав копію довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі – МСЕК) про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, то вимога щодо нарахування єдиного внеску виходячи із розміру мінімальної заробітної плати не застосовується.

Роботодавець нараховує єдиний внесок на фактично нарахований дохід:

до дати одержання копії довідки МСЕК – у розмірі 22 відсотка;

з дати одержання довідки МСЕК – у розмірі 8,41 відсотка.

8. Яким чином визначається база для нарахування єдиного внеску найманому працівнику, який після виходу з відпустки відпрацював неповний календарний місяць та отримав заробітну плату у розмірі менше мінімальної?

Найманим працівникам за основним місцем роботи, які після виходу з будь-якої відпустки, визначеної ст. 4 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі – Закон № 504/96), крім відпустки без збереження заробітної плати відповідно до п. 18 частини першої ст. 25 Закону № 504/96, відпрацювали неповний місяць, в якому загальна сума нарахованого доходу за місяць не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки єдиного внеску у розмірі 22 відсотка.

9. Який розмір єдиного внеску застосовують юридичні особи-роботодавці при нарахуванні середнього заробітку мобілізованому працівнику-особі з інвалідністю?

При нарахуванні середнього заробітку мобілізованому працівнику, який має групу інвалідності, підтверджену довідкою до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії, юридична особа нараховує єдиний внесок у розмірі 8,41 відсотка.

10. В яких випадках заповнюються рядки 3.2.1, 3.3.1 та 3.4.1 розд. І Розрахунку?

Рядки 3.2.1, 3.3.1 та 3.4.1 розд. І до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок), заповнюються у випадку застосування роботодавцями ставок єдиного внеску у розмірі 8,41 відс., 5,3 відс., 5,5 відс. при нарахуванні суми заробітної плати, суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Зазначені у вказаних вище рядках суми є довідковими, з метою визначення недоотриманих Пенсійним фондом України сум єдиного внеску, які були б сплачені роботодавцями при застосуванні єдиного внеску у розмірі (22 відс.), до суми заробітної плати (доходу) осіб з інвалідністю, зазначеної у рядках 2.2 (8,41 відс.), 2.3 (5,3 відс.) та 2.4 (5,5 відс.) розд. І Розрахунку.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine