Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яким чином іноземець (представник іноземця) подає заяву за формою № 5ДР про зміну даних?

, опубліковано 26 листопада 2021 о 08:20

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що іноземець чи особа без громадянства (його представник) з метою подання відомостей про зміну даних, які вносяться до Облікової картки фізичної  особи – платника податків (далі – Облікова картка), може звернутися до відповідного контролюючого органу, подати Заяву за ф. № 5ДР, пред’явивши при цьому документ, що посвідчує особу іноземця чи особу без громадянства, та засвідчений в установленому законодавством порядку його переклад українською мовою (після пред’явлення повертається) і копію такого перекладу (крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні).

Заява за ф. № 5ДР може бути подана через представника за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням), а також довіреності, засвідченої у нотаріальному порядку, на внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО) (після пред’явлення повертається) та її копії.

Якщо довірена особа є іноземцем або особою без громадянства, до документа, що посвідчує її особу, вона додатково додає засвідчений в установленому законодавством порядку його переклад українською мовою (після пред’явлення повертається) та копію такого перекладу (крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні).

Іноземці та особи без громадянства подають документи до головних управлінь ДПС в областях та місті Києві, а які мають посвідку на постійне проживання або посвідку на тимчасове проживання в Україні, - до державних податкових інспекцій у районах, містах, районах у містах, об’єднаних державних податкових інспекцій, що відповідають місцю проживання в Україні, зазначеному в посвідці.

Іноземці та особи без громадянства, які проживають або перебувають за кордоном та не можуть прибути до відповідного контролюючого органу в Україні, у разі необхідності внесення змін до ДРФО та/або отримання документа, що засвідчує реєстрацію фізичних осіб у ДРФО, можуть надіслати поштою на адресу ДПС Заяву за ф. № 5ДР та ксерокопію з чітким зображенням документа, що посвідчує особу. Підпис фізичної особи на Заяві за ф. № 5ДР та довіреність на внесення змін до ДРФО та/або отримання документа, що засвідчує реєстрацію фізичних осіб у ДРФО, повинні бути засвідчені у встановленому законодавством порядку. При цьому документи, видані компетентними органами іноземної держави та складені іноземною мовою, повинні бути засвідчені в установленому законодавством України порядку та перекладені українською мовою, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Внесення змін до ДРФО здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання іноземцем (його представником) Заяви за ф. № 5ДР до відповідного контролюючого органу.

Довідково: Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків затверджено наказом Міністерства фінансів України від 29 вересня 2017 року № 822.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine