Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обіг пального – основна тема «гарячої лінії»

, опубліковано 12 листопада 2021 о 09:15

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 10 листопада 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Обіг пального».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

1. Чи необхідно суб’єктам господарювання придбавати ліцензію на зберігання, оптову чи роздрібну торгівлю пальним, якщо пальне зберігається або реалізується у споживчій тарі ємністю 5 літрів, в т.ч. при імпорті цього пального?

Суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), що здійснюють реалізацію або зберігання пального у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно) ліцензію на роздрібну або оптову торгівлю пальним або ліцензію на зберігання пального не отримують.

Імпорт пального, незалежно від ємності тари, здійснюється за наявності у суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво), що імпортує пальне, ліцензії на право виробництва або зберігання, або оптової чи роздрібної торгівлі пальним.

2. Чи необхідно придбавати ліцензію на зберігання пального якщо таке пальне зберігається в баку автомобіля, каністрі тощо, та наявність яких ємностей передбачає обов’язковість отримання ліцензії на зберігання пального?

У разі якщо пальне придбавається та заливається до паливного баку транспортного засобу, то таке зберігання пального не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального.

У разі здійснення суб’єктами господарювання всіх форм власності діяльності із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик на території (місці), де розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування, такому суб’єкту господарювання необхідно буде отримувати ліцензію на право зберігання пального, крім випадків передбачених Законом України від 19 грудня  
1995 року № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» коли така ліцензія не отримується.

3. Чи вважається особою, що реалізує пальне та чи є платником акцизного податку з реалізації пального суб’єкт господарювання, який використовує пальне виключно для власних потреб та не є розпорядником акцизного складу, і утримує вартість палива, використаного у неробочі часи із заробітної плати працівників?

Суб’єкт господарювання, який не є розпорядником акцизного складу, використовує пальне виключно для власних потреб, такий суб’єкт господарювання не є особою, що реалізує пальне, та відповідно платником акцизного податку.

Якщо суб’єкт господарювання здійснює фізичну передачу (відпуск, відвантаження) пального іншим особам (зокрема, працівникам суб’єкта господарювання) та утримує вартість палива, використаного у неробочі часи із заробітної плати працівників:

операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального не є власним використанням пального таким суб’єктом господарювання, оскільки пальне використовується іншими особами (зокрема, працівниками суб’єкта господарювання);

суб’єкт господарювання здійснює операції з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 п. 14 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ);

приміщення або території, на яких знаходиться пальне, що реалізується іншим особам (зокрема, працівникам суб’єкта господарювання) відповідає визначенню акцизного складу;

суб’єкт господарювання як особа, що здійснює операції з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 п. 14 ст. 14 ПКУ, є платником акцизного податку з реалізації пального згідно з пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 ПКУ.

4. Чи повинен суб’єкт господарювання, який здійснює реалізацію талонів, смарт-карт тощо на отримання пального, реєструватися платником акцизного податку як особа, що реалізує пальне?

У разі якщо за даними первинних документів суб’єкт господарювання здійснює постачання карток (талонів), як торгівельної послуги на отримання палива, то за такими операціями суб’єкт господарювання не повинен реєструватися платником акцизного податку як особа, що реалізує пальне.

Однак, якщо за даними первинних документів суб’єкт господарювання здійснює операції з отримання від постачальників та реалізацію покупцям палива за допомогою талонів та/або смарт-карток на пальне, які отримуються та/або надаються як доповнення до видаткових накладних на паливо, то у цьому випадку суб’єкт господарювання є платником акцизного податку як особа, що реалізує пальне.

5. До якого контролюючого органу подають податкові декларації акцизного податку суб’єкти господарювання, які реалізують пальне (за місцем реєстрації чи за місцезнаходженням пунктів продажу)?

Суб’єкти господарювання, які реалізують пальне подають податкові декларації акцизного податку до контролюючого органу за місцем реєстрації такого суб’єкта господарювання платником акцизного податку.

6. Чи повинен суб’єкт господарювання при поверненні пального постачальнику реєструватися платником акцизного податку, як особа яка реалізує пальне?

При поверненні пального постачальнику суб’єктом господарювання – неплатником акцизного податку такий суб’єкт господарювання не зобов’язаний реєструватися платником акцизного податку, як особа яка реалізує пальне.

7. Чи є підставою для відмови в реєстрації акцизної накладної відсутність у особи, що реалізує пальне ліцензії на право оптової/роздрібної торгівлі пальним (на право зберігання пального) або відсутність у отримувача пального ліцензії на право зберігання пального?

У разі відсутності у суб’єкта господарювання, який реалізує пальне, діючої або призупиненої ліцензії на право здійснення оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, у реєстрації акцизної накладної на реалізацію пального, таким суб’єктом господарювання, буде відмовлено.

У разі складання акцизної накладної на суб’єкта господарювання – не платника акцизного податку, за виключенням підприємствам, установам та організаціям, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету та підприємствам, установам та організаціям системи державного резерву, у якого відсутня ліцензія на зберігання пального, у її реєстрації буде відмовлено.

8. Чи є підставою для відмови в реєстрації акцизної накладної відсутність зареєстрованих резервуарів, якщо пальне отримується і реалізується в тарі, балонах, упаковці?

Не є підставою для відмови в реєстрації акцизної накладної відсутність зареєстрованих резервуарів, якщо пальне отримується і реалізується в тарі, балонах, упаковці. Реєстрацію акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) при реалізації пального з акцизного складу на якому пальне зберігається в тарі, балонах, упаковці та відсутні резервуари, введені в експлуатацію, можуть здійснювати суб’єкти господарювання, які зареєстрували акцизний склад з ознакою «2».

9. Яким чином виправити помилку, якщо в акцизній накладній невірно вказано реквізити акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який отримане пальне/спирт етиловий?

У разі допущення помилки в акцизній накладній, зокрема, у реквізитах акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який отримано пальне/спирт етиловий, та реєстрації в ЄРАН такої акцизної накладної (першого примірника такої акцизної накладної), платником податку складається розрахунок коригування до такої акцизної накладної з кодом виду коригування «2»:

в одному примірнику – для коригування складеної в одному примірнику акцизної накладної;

в одному примірнику – для коригування складеної в двох примірниках акцизної накладної, другий примірник якої не зареєстрований отримувачем в ЄРАН;

в двох примірниках – для коригування складеної в двох примірниках акцизної накладної, другий примірник якої зареєстрований отримувачем в ЄРАН.

У табличній частині такого розрахунку платник:

у графі 1 зазначає порядковий номер рядка – цифру «1»;

з акцизної накладної переносить до граф 2, 3 таблиці дані щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД, його опису;

до граф 4, 5 вносить показник коригування (зменшення) обсягу реалізованого спирту етилового з відповідним знаком (–), при цьому зменшення обсягів має збігатися з обсягом реалізованого спирту етилового, зазначеного в акцизній накладній (з урахуванням показників акцизної накладної та розрахунків коригування до такої накладної, зареєстрованих в ЄРАН).

Такий розрахунок коригування в повному обсязі сторнує обсяг пального/спирту етилового, зазначений в акцизній накладній та розрахунках коригування до такої накладної, зареєстрованих в ЄРАН.

Після реєстрації в ЄРАН розрахунків коригування, складених для відміни показників акцизної накладної, платником складаються акцизні накладні на операції з реалізації пального/спирту етилового, які фактично відбулись, з правильними реквізитами та показниками, в яких зазначається:

порядковий номер документа, який має відповідати поточній нумерації;

дата складення нової акцизної накладної, яка має відповідати даті складення помилкової накладної, що була зареєстрована в ЄРАН;

реєстраційний номер зареєстрованого в ЄРАН першого примірника акцизної накладної, показники якої було скориговано таким розрахунком коригування.

10. В які терміни подаються заявки на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними на включення/виключення до/з Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне або спирт етиловий?

Суб’єктам господарювання необхідно подавати заявки на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними на включення або виключення до/з Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне або спирт етиловий, до настання дати початку періоду транспортування пального.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine