Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Столичні податківці провели сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо порядку реєстрації та/або анулювання реєстрації платника єдиного податку

, опубліковано 08 листопада 2021 о 14:56

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 05 листопада 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Питання реєстрації та/або анулювання реєстрації платника єдиного податку».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

1. У яких випадках та у які строки контролюючий орган має право анулювати реєстрацію юридичної особи як платника єдиного податку ІІІ групи?

Випадки та строки анулювання контролюючим органом реєстрації юридичної особи як платника єдиного податку ІІІ групи визначені пп. 299.10, 299.11 ст. 299 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

2. Чи подається уточнююча податкова декларація платника єдиного податку (далі – декларація), реєстрація якого анульована у зв’язку з порушенням умов перебування на спрощеній системі оподаткування, за період, в якому такий платник не перебував в реєстрі платників єдиного податку, однак подав податкову декларацію?

Якщо контролюючим органом виявлено порушення фізичною особою – підприємцем платником єдиного податку умов перебування на спрощеній системі оподаткування та анульовано реєстрацію платника єдиного податку, то за період, в якому така особа вже не перебувала в реєстрі платників єдиного податку, але подавала податкову декларацію платника єдиного податку, уточнююча декларація не подається. Водночас такий суб’єкт господарювання може звернутись з письмовою заявою до контролюючого органу за основним місцем обліку (місцем податкової реєстрації) щодо невизнання даної звітності як податкової з відповідним поясненням.

3.  В який термін новостворена ФОП має право подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для І або ІІ групи, якщо державна реєстрація проведена в останні дні місяця (30 або 31 числа)?

Фізичні особи – підприємці для обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для І або ІІ групи, повинні подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація. Для обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для І або ІІ групи, законодавчо не передбачено перенесення термінів подачі заяви для фізичних осіб – підприємців, які були зареєстровані в останні дні місяця.

4. Чи може обрати спрощену систему оподаткування ФОП, якій в поточному році за рішенням контролюючого органу було анульовано реєстрацію платника єдиного податку (І – ІІІ групи) та здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, у разі її повторної реєстрації суб’єктом господарювання у поточному або наступному році?

Фізична особа – підприємець, якій в поточному році за рішенням контролюючого органу було анульовано реєстрацію платника єдиного податку (І – ІІІ групи) та здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності (позбавлення статусу підприємця), у разі її повторної реєстрації суб’єктом господарювання:

у поточному році – не може обрати спрощену систему оподаткування;

у наступному році – зможе обрати спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом про анулювання реєстрації платника єдиного податку.

5. Які є підстави для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку?

Підставами для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку є виключно:

1) невідповідність такого суб’єкта вимогам, встановленим ст. 291 ПКУ;

2) наявність у суб’єкта господарювання, який утворюється у результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;

3) недотримання таким суб’єктом вимог, встановлених пп. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ.

6. Чи має право контролюючий орган анулювати реєстрацію платника єдиного податку І або ІІ групи у разі надання ним послуг іншим особам, ніж передбачено умовами перебування у вказаних групах?

Платник єдиного податку І або ІІ групи для надання послуг іншим особам, ніж передбачено умовами застосування вказаних групах, повинен здійснити перехід на застосування іншої ставки (ІІІ групи платників єдиного податку) на умовах, встановлених
пп. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 ПКУ.

Якщо платник не здійснив перехід на застосування іншої ставки та надав послуги іншим особам, ніж передбачено умовами застосування І або ІІ групи платників єдиного податку, то контролюючий орган, який під час проведення перевірки виявив вищезазначені порушення, має право анулювати реєстрацію такого платника єдиного податку на підставі акта перевірки. Водночас такий платник зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

7. Чи є підставою для відмови у реєстрації платником єдиного податку ФОП наявність податкового боргу з податків, за якими контролюючий орган визначив податкові зобов’язання такій особі як не суб’єкту господарювання?

Наявність у фізичної особи податкового боргу з податків, за якими контролюючий орган визначив податкові зобов’язання такій особі як платнику податків (не суб’єкту господарювання), крім наявного боргу зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, є підставою для прийняття рішення про відмову у реєстрації платником єдиного податку.

8. Чи є підставою для відмови у реєстрації платником єдиного податку ІІІ групи наявність у Єдиному державному реєстрі (або у статуті юридичної особи) таких видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування?

Наявність у Єдиному державному реєстрі або у статуті юридичної особи таких видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, не є підставою для відмови у реєстрації платником єдиного податку за умови, що такі види діяльності не здійснюються.

9. Чи може новостворена юридична особа обрати ставку єдиного податку, встановлену для ІІІ групи, що передбачає сплату ПДВ?

Новостворена юридична особа, яка обрала ІІІ групу спрощеної системи оподаткування з дня її державної реєстрації, може обрати виключно ставку єдиного податку у розмірі 5 відсотків доходу, що не передбачає сплату податку на додану вартість.

10. Протягом якого терміну юридична особа – платник єдиного податку ІІІ групи у разі зміни видів господарської діяльності повинна подати заяву про внесення змін до реєстру платників єдиного податку та чи передбачена відповідальність за неподання такої заяви?

Для забезпечення відображення у реєстрі платників єдиного податку достовірної інформації про види господарської діяльності, юридична особа – платник єдиного податку ІІІ групи у разі зміни видів господарської діяльності протягом податкового (звітного) періоду повинна подати заяву про внесення змін до реєстру платників єдиного податку не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни.

У разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Також, у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку ІІІ групи вимог, встановлених главою 1 розд. XIV «Спеціальні податкові режими» ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку ІІІ групи проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.    

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine