Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про порядок нарахування та строки сплати єдиного податку фізичними особами розповіли столичні податківці під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 08 листопада 2021 о 14:13

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 04 листопада 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку фізичними особами».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

1. Який строк сплати єдиного податку, нарахованого за перевищення обсягу доходу?

Єдиний податок, нарахований за перевищення обсягу доходу, сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

2. Який термін подання ФОП – платниками єдиного податку ІV групи податкової декларації платника єдиного податку та строк сплати податку?

Фізичні особи – підприємці, які подали заяву про обрання ними спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для ІV групи, вперше подають звітність протягом 20 календарних днів з дня подання такої заяви.

Платники єдиного податку ІV групи самостійно обчислюють суму єдиного податку щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають, зокрема, відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку податкову декларацію на поточний рік.

Платники єдиного податку ІV групи самостійно сплачують єдиний податок щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, у таких розмірах: у I кварталі – 10 відсотків; у II кварталі – 10 відсотків; у III кварталі – 50 відсотків; у IV кварталі – 30 відсотків.

Фізичні особи – підприємці, які у звітному періоді обрали спрощену систему оподаткування та ставку єдиного податку, встановлену для ІV групи, або перейшли на застосування ставки єдиного податку, встановленої для ІV групи, вперше сплачують податок протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, в якому відбулося таке обрання/перехід, а надалі – у порядку, визначеному вище.

3.  З якого звітного (податкового) періоду ФОП – платник єдиного податку І або ІІ групи повинен сплачувати єдиний податок за новою ставкою в більшому розмірі у разі зміни місця провадження господарської діяльності та/або видів господарської діяльності?

У разі подання фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку І або ІІ групи заяви про зміну місця провадження господарської діяльності та/або видів господарської діяльності, внаслідок чого змінюється ставка єдиного податку, нова ставка застосовується починаючи з місяця, у якому подано заяву про відповідні зміни.

У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку І та ІІ груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

4. Як заповнюється платником єдиного податку (І – ІІІ груп) податкова декларація платника єдиного податку у разі зміни групи протягом звітного року та який термін її подання у такому випадку?

Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку (І – ІІІ груп), яка протягом року самостійно прийняла рішення про зміну групи платника єдиного податку, в т. ч. з
IV кварталу звітного року (незалежно від нової обраної І – ІІІ групи платника єдиного податку), подає до контролюючого органу податкову декларацію наростаючим підсумком у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, в якій заповнює відповідні розділи податкової декларації для відповідної групи платника єдиного податку, на якій перебував такий платник.

В подальшому платниками єдиного податку, які змінили групу платника єдиного податку протягом звітного року (з І, ІІ або ІІІ кварталу), подається податкова декларація наростаючим підсумком платниками єдиного податку І та ІІ груп (за умови не перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного для цих груп) у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, а платниками єдиного податку ІІІ групи у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, в якій заповнюються відповідні розділи (показники господарської діяльності):

для платника єдиного податку відповідної групи, на якій перебував такий платник – показники за минулий період;

для платника єдиного податку відповідної групи, яку обрав (на якій перебуває) такий платник – показники за податковий (звітний) період.

5. Чи необхідно ФОП – платнику єдиного податку, який був мобілізований на особливий період, сплачувати податок за місяць в якому його було демобілізовано, якщо демобілізація відбулась до 20 числа?

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, які були демобілізовані (закінчили лікування (реабілітацію) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, на особливий період), за умови виконання вимог п. 25 підрозд. 10 «Інші перехідні положення» розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), не сплачують єдиний податок до 20 числа поточного місяця, в якому були демобілізовані.

6. Чи звільняється ФОП – платник єдиного податку І або ІІ групи від сплати єдиного податку на період тимчасової втрати працездатності у зв’язку з вагітністю та пологами в тому числі коли така непрацездатність не підтверджується листком непрацездатності?

Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку І або ІІ групи, яка не використовує працю найманих осіб, звільняється від сплати єдиного податку на період її тимчасової втрати працездатності у зв’язку з вагітністю та пологами лише за умови підтвердження такої непрацездатності листком непрацездатності.     

7. Як оподатковуються ФОП – платником єдиного податку кошти, отримані від здійснення видів діяльності, визначених пп. 8 пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПКУ у зв’язку з внесенням змін Законом України від 20 вересня 2019 року № 129-IX «Про внесення змін до ПКУ щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг»?

Змінами, внесеними Законом України від 20 вересня 2019 року № 129-IX «Про внесення змін до ПКУ щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» до пп. 8
пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПКУ, лише конкретизовано види діяльності з послуг зв’язку, які підлягають ліцензуванню, при здійсненні яких платники єдиного податку не могли перебувати на спрощеній системі оподаткування як до 20.10.2019 так і після.

Тому, кошти, отримані до/після 20.10.2019 фізичною особою – підприємцем платником єдиного податку, яка здійснювала види діяльності з надання послуг зв’язку, що підлягають ліцензуванню, перелік яких наведено у пп. 8 пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПКУ, підлягають оподаткуванню за ставкою 15 відсотків.

Така фізична особа – підприємець платник єдиного податку зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за звітним кварталом, в якому відбулося таке порушення.

8. Хто здійснює нарахування авансових внесків єдиного податку для ФОП І та ІІ групи та на підставі яких документів?

Відповідно до п. 295.2 ст. 295 ПКУ нарахування авансових внесків для платників єдиного податку І та ІІ груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine