Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про відповідальність за порушення правил сплати (перерахування) фізичними особами майнових податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 16 листопада 2021 о 10:19

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 11 листопада 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Відповідальність за порушення правил сплати (перерахування) фізичними особами майнових податків».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

1. Чи застосовується відповідальність за несвоєчасну сплату фізичною особою податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо контролюючим органом податкове повідомлення-рішення (далі - ППР) не вручено особисто фізичній особі (під розписку) або надіслано без повідомлення про вручення (залишено в поштовій скриньці) та як визначити в такому випадку строк сплати?

Податковим кодексом України (далі – ПКУ) не передбачена відповідальність за несвоєчасну сплату фізичною особою податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у разі якщо ППР з такого податку не надіслане за податковою адресою платника рекомендованим листом з повідомленням про вручення або не вручене йому або його представнику особисто.

2. Яким чином заповнюється колонка 3 рядка 7 «Сума штрафу» розд. ІІ додатка 1 (додатка 2) до податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання у раніше поданій Декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Декларація), розраховує суму штрафу у додатку 1 (для об’єктів житлової нерухомості) та/або додатку 2 (для об’єктів нежитлової нерухомості), значення якої переносить до Декларації. Якщо сума недоплати визначена Декларацією з типом «Уточнююча», застосовується штраф у розмірі 3 відс., з типом «Звітна» («Звітна нова») – у розмірі
5 відсотків.

У разі заниження суми податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нарахованого за житлову нерухомість, у колонці 3 рядка 7 «Сума штрафу» розд. ІІ «Уточнення податкового зобов’язання» (далі – рядок 7) додатка 1 зазначається сума штрафу у розмірі 3 відс. або 5 відс. на суми недоплати податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року, термін сплати яких на момент подання Декларації минув, яка розраховується за формулою:

(сума показників колонок з 4 по 7 рядка 5 Додатка 1) х 3 відс. або 5 відсотків.

Значення колонки 3 рядка 7 додатка 1 переноситься до рядка 5.4 «сума штрафу» Декларації.

У разі заниження суми податкового зобов’язання, нарахованого за нежитлову нерухомість, у колонці 3 рядка 7 додатка 2 зазначається сума штрафу у розмірі 3 відс. або
5 відс. на суми недоплати податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року, термін сплати яких на момент подання Декларації минув, що розраховується за формулою:

(сума показників колонок з 4 по 7 рядка 5 Додатка 2) х 3 відс. або 5 відсотків.

Значення колонки 3 рядка 7 Додатка 2 переноситься до рядка 6.4 «сума штрафу» Декларації.

3.  Чи застосовується строк давності, визначений ПКУ для нарахування податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо декларація за період(и), в якому(их) виникали об’єкти оподаткування, не була подана?

Декларація, яка не була подана суб’єктом господарювання за період(и), в якому(их) виникали об’єкти оподаткування, подається не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання Декларації.

Водночас, законодавство не обмежує платника податку в термінах подання до контролюючого органу податкової звітності, зокрема, Декларації після граничного строку її подання без дотримання строку давності.

4. Який документ надається платнику контролюючим органом для підтвердження скасування (відкликання) ППР про сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

У разі виявлення розбіжностей за результатами звірки даних, контролюючий орган проводить перерахунок суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та надсилає (вручає) фізичній особі – платнику податків нове ППР, попереднє ППР вважається скасованим (відкликаним).

У разі звернення платника податку із заявою (клопотанням) до контролюючого органу у відповідності до вимог Закону України «Про звeрнення громадян», такому платнику надається письмова відповідь про результати розгляду його заяви (клопотання).

5. В який термін контролюючий орган проводить перерахунок суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у разі виявлення розбіжностей між даними, зазначеними у ППР та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів?

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове ППР.

Водночас, попереднє ППР вважається скасованим (відкликаним).

6. Який порядок виправлення самостійно виявлених помилок у Податковій декларації з транспортного податку після граничного терміну її подання?

У разі виправлення самостійно виявлених помилок в Податковій декларації з транспортного податку (далі – Декларація) протягом року після граничного терміну подання Декларації або за минулі роки:

у заголовній частині Декларації:

у полі 03 «Уточнююча» рядка 1 проставляється відмітка «Х»;

у графі «з урахуванням уточнень з» зазначається номер місяця звітного року (арабськими цифрами) перед місяцем продажу транспортного засобу (або переходу права власності на транспортний засіб).

у табличній частині Декларації:

у рядку 1 (рядки з 1.1 по останній) зазначається виправлена (уточнена) інформація;

у рядку 2 вказується нарахована сума податку за всіма транспортними засобами (для колонок 10 – 14 сума значень рядків 1.1 – 1.n відповідної колонки; також для колонки 10 сума значень колонок 11 –14 рядка 2);

у рядку 3 – нарахована сума податку за всіма транспортними засобами за даними раніше поданої Декларації (рядок 2 Декларації, що уточнюється);

у рядку 4 – нарахована до збільшення сума податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року (позитивне значення (рядок 2 – рядок 3));

у рядку 5 – нарахована до зменшення сума податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року (позитивне значення (рядок 3 – рядок 2));

рядок 6 заповнюється платником самостійно, якщо заповнено рядок 4 Декларації. У рядку 6 зазначається сума штрафу (у гривнях із копійками), що розраховується за формулою: ((колонки 11 – 14 рядка 4 лише за періоди, за яким на момент подання Декларації минув термін сплати) х 3 % або 5 %);

у рядку 7 зазначається сума пені, нарахована платником самостійно на суму недоплати зобов’язання (у гривнях із копійками).

7. Як обчислюється та сплачується фізичною особою транспортний податок у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування протягом звітного року?

Згідно з пп. 267.6.5 п. 267.6 ст. 267 розд. ХІІ ПКУ у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 01 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт.

Контролюючий орган надсилає ППР новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Підпунктом 267.6.6 п. 267.6 ст. 267 ПКУ визначено, що за об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

8. Яким чином юридичні особи обчислюють та сплачують транспортний податок?

Згідно з пп. 267.6.4 п. 267.6 ст. 267 розд. ХІІ ПКУ платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 01 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою – платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

9. Які встановлені строки сплати для фізичних осіб (громадян) плати за землю (земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності)?

Нарахування фізичним особам сум земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 01 липня поточного року ППР про внесення земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Земельний податок або орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення ППР.

10. Які встановлені строки сплати податкового зобов’язання з плати за землю (земельного податку та орендної плати за землі державної або комунальної власності), визначеного у податковій декларації?

Відповідно до п. 287.3 ст. 287 ПКУ податкове зобов’язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Податкове зобов’язання з плати за землю, визначене у податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (п. 287.4 ст. 287 ПКУ).

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine