Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбулася «гаряча лінія» на тему: «Порядок направлення довідок до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань при ліквідації»

, опубліковано 22 грудня 2021 о 15:06

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 21 грудня 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Порядок направлення довідок до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань при ліквідації».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

1. Чи мають право контролюючі органи за зверненням судів, адвокатів або органів державної виконавчої служби надавати відомості із ДРФО – платників податків стосовно доходів ФО?

Відповідь: персональні дані фізичних осіб – платників податків із Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО) є інформацією з обмеженим доступом.

Без згоди фізичної особи – платника податків її персональні дані можуть передаватися у таких випадках, зокрема:

1) за рішенням суду;

2) коли передача персональних даних прямо передбачена законом України і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини, зокрема:

органам державної виконавчої служби на їх письмову вимогу з питань виконання рішень судів та рішень, що підлягають примусовому виконанню відповідно до Закону України «Про виконавче провадження», щодо персональних даних фізичної особи з ДРФО.

3) отримання запиту від інших органів державної влади і місцевого самоврядування, що діють у межах повноважень, наданих законодавством України відповідно до нормативно-правових актів щодо взаємодії обміну або отримання інформації з ДРФО.

На сьогодні відповідно до Порядку надання інформації Державною податковою службою України на запити органів державної виконавчої служби та приватних виконавців, затвердженого спільним наказом Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 21.07.2020 № 2483/5/436, ДПС надає на запити органів державної виконавчої служби інформацію з ДРФО, зокрема, про джерела отримання доходів боржників – фізичних осіб.

2. Які заходи здійснює контролюючий орган у разі надходження відомостей із ЄДР про проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення ЮО в результаті її ліквідації?

Відповідь: у разі надходження до контролюючих органів відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) про проведення реєстраційної дії щодо початку проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації (далі – спрощена процедура припинення), контролюючі органи здійснюють такі заходи:

вносять відомості за основним місцем обліку платника податків до Єдиного банку даних юридичних осіб про початок спрощеної процедури припинення платника податків;

у 20-денний строк від дня отримання відомостей про початок спрощеної процедури припинення платника податків вносять до Єдиного банку даних юридичних осіб інформацію щодо наявності/відсутності заборгованості зі сплати податків і зборів;

протягом 30 календарних днів від дня отримання контролюючим органом за основним місцем обліку відомостей про проведення реєстраційної дії щодо початку проведення спрощеної процедури припинення юридичної особи, надсилають до ЄДР відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів за формою № 30-ОПП;

здійснюють зняття з обліку платника податків відповідно до Порядку обліку платників податків і зборів.

3. Як здійснюється зняття з обліку в контролюючих органах нерезидента – іноземної компанії, організації після відчуження ним нерухомого майна, закриття рахунків у банках України, відокремлених підрозділів, у тому числі постійних представництв, за умови відсутності інших об’єктів оподаткування?

Відповідь: зняття з обліку в контролюючих органах нерезидента – іноземної компанії, організації після відчуження ним нерухомого майна, закриття всіх рахунків у банках України, відокремлених підрозділів, у тому числі постійних представництв, за умови відсутності інших об’єктів оподаткування, здійснюється у такому порядку:

1) до контролюючого органу за своїм основним місцем обліку подається заява про ліквідацію або реорганізацію платника податків за формою № 8-ОПП;

2) забезпечуються остаточні розрахунки з податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, що справляються на території України, подаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Податковим кодексом України (далі – ПКУ), декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів на території України, та виконуються інші обов’язки платника податків, визначені ст. 16 ПКУ;

3) після проведення заходів, визначених у п. 2, у разі відсутності заборгованості зі сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та непогашених грошових зобов’язань, нерезидент – іноземна компанія та/або його відокремлений підрозділ знімаються з обліку в контролюючих органах.

Після зняття з обліку за зверненням нерезиденту – іноземній компанії видається довідка за формою № 12-ОПП про зняття з обліку іноземної компанії та/або відокремленого підрозділу.

4. Які відомості передає для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, контролюючий орган до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань?

Відповідь: відповідно до частини шостої ст. 13 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (далі – Закон № 755) та п. 11.10 розд. ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами і доповненнями (далі – Порядок), для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, контролюючий орган передає до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) у порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами Центрального контролюючого органу відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів за формою № 30-ОПП. Такі відомості передаються до завершення строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог, а також у день отримання запиту від суб’єкта державної реєстрації.

Наявність в ЄДР відомостей про наявність заборгованості із сплати податків і зборів та/або наявність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є підставою для відмови у державній реєстрації припинення юридичної особи.

5. Як формуються відомості за формою № 30-ОПП, якщо припиняється юридична особа, яка перебуває на обліку в контролюючому органі за основним місцем обліку та одночасно в інших контролюючих органах?

Відповідь: згідно з п. 11.11 розд. ХІ Порядку якщо припиняється юридична особа, яка перебуває на обліку в контролюючому органі за основним місцем обліку та одночасно в інших контролюючих органах перебуває на обліку за неосновним місцем обліку чи перебувають на обліку її відокремлені підрозділи, відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів за формою № 30-ОПП формуються контролюючим органом за основним місцем обліку платника із урахуванням наявності (відсутності) заборгованості такого платника податків та/або його відокремлених підрозділів щодо сплати платежів на територіях адміністративно-територіальних одиниць, де платник та/або його відокремлені підрозділи перебувають на обліку за основним та неосновним місцем.

У разі наявності заборгованості зі сплати податків і зборів відомості за формою № 30-ОПП разом із додатками надсилаються (видаються) комісії з припинення (ліквідаційній комісії, ліквідатору) або особі, відповідальній за погашення грошових зобов’язань або податкового боргу, що є такою згідно з п. 97.4 ст. 97 Податкового кодексу України, за їх зверненням. Додатки до відомостей за формою № 30-ОПП видаються тими контролюючими органами, які їх сформували.

Платнику податків (комісії з припинення (ліквідаційній комісії, ліквідатору) або відповідальній особі платника) за його зверненням видаються відомості за ф. № 30-ОПП разом із додатками у разі наявності заборгованості зі сплати податків і зборів.

6.  Які відомості передаються до ЄДР  після погашення заборгованості платником податків, який ліквідується?

Відповідь: якщо контролюючим органом до ЄДР передано відомості про наявність заборгованості зі сплати податків і зборів, то після погашення заборгованості контролюючий орган передає до ЄДР відомості про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів (п. 11.10 розд. ХІ Порядку обліку).

Такий механізм електронної взаємодії відомостями про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів між контролюючими органами та ЄДР запроваджений з 2016 року (відповідно до змін, внесених Законом України від 26 листопада 2015 року № 835-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань») та спрямований на спрощення процедури припинення юридичних осіб шляхом виключення положень щодо необхідності отримання платником податків в контролюючих органах довідки про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів та подання такої довідки державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

7. Яким платникам податків видається довідка про зняття з обліку платника податків за ф. № 12-ОПП?

Відповідь: платникам податків, для яких законом установлені особливості їх державної реєстрації та які не включаються до ЄДР, а також щодо яких законом або нормативно-правовим актом Кабінету Міністрів України для проведення реєстрації ліквідації, реорганізації, закриття або припинення діяльності платника податків вимагається довідка про зняття з обліку платника податків, замість відомостей про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів за ф. № 30-ОПП видається довідка про зняття з обліку платника податків за ф. № 12-ОПП. З моменту видачі довідки за ф. № 12-ОПП такий платник податків уважається знятим з обліку у контролюючому органі за умови реєстрації його припинення відповідно до законодавства або внесення запису про припинення до відповідного державного реєстру (п. 11.12 розд. ХІ Порядку). Довідка за формою № 12-ОПП дійсна протягом двох місяців з дати її реєстрації.

8. В разі якщо відомості за формою № 30-ОПП було загублено, чи можлива їх повторна видача?

Відповідь: у разі втрати відомостей за формою № 30-ОПП або довідки за формою № 12-ОПП, платник податків має право звернутися до відповідного контролюючого органу із заявою в довільній формі для отримання нових оригіналів документів у такому самому порядку, як і попередні.

9. Яким чином інформація про призначення ліквідаційної комісії (ліквідатора) ЮО подається до контролюючого органу?

Відповідь: інформацію про призначення ліквідаційної комісії (ліквідатора) юридичної особи, відомості про яку включаються до ЄДР, контролюючий орган отримує з ЄДР в порядку, визначеному Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та Податковим кодексом України. При цьому не передбачено подання такими юридичними особами додаткових документів до контролюючих органів.

Платники податків, для яких установлені особливості їх державної реєстрації та які не включаються до ЄДР, подають до контролюючого органу заяву про ліквідацію або реорганізацію платника податків за формою № 8-ОПП, в якій зазначаються дані про голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії), ліквідатора, платника податків (фізичну особу), іншу особу, яку згідно з рішенням про припинення призначено відповідальною за проведення процедур припинення платника податків.

10.  Яким чином  подають до контролюючого органу заяву про ліквідацію платники податків, для яких установлені особливості їх державної реєстрації та які не включаються до ЄДР? 

Відповідь: згідно з пп. 16.1.10 п. 16.1 ст. 16 ПКУ платник податків зобов’язаний повідомляти контролюючим органам за місцем обліку такого платника про його ліквідацію або реорганізацію протягом трьох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення (крім випадків, коли обов’язок здійснювати таке повідомлення покладено законом на орган державної реєстрації).

Платники податків, для яких установлені особливості їх державної реєстрації та які не включаються до ЄДР, подають до контролюючого органу заяву про ліквідацію або реорганізацію платника податків за формою № 8-ОПП відповідно до п. 11.2 розд. ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, в якій зазначаються дані про голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії), ліквідатора, платника податків (фізичну особу), іншу особу, яку згідно з рішенням про припинення призначено відповідальною за проведення процедур припинення платника податків. До заяви додаються копії розпорядчого документу (рішення) власника або органу, уповноваженого на те установчими документами про припинення та розпорядчого документу про утворення комісії з припинення (ліквідаційної комісії).

11. Який порядок зняття з обліку в контролюючих органах договору про спільну діяльність, договору управління майном, угоди про розподіл продукції та чи призначається при цьому перевірка, у тому числі якщо цей (ця) договір (угода) визнано недійсним в судовому порядку, а також чи видається довідка за формою № 12-ОПП?

Відповідь: договори про спільну діяльність, договори управління майном та угоди про розподіл продукції знімаються з обліку у контролюючих органах після їх припинення, розірвання, закінчення строку дії чи після досягнення мети, для якої вони були укладені, визнання їх недійсними у судовому порядку, а також у разі втрати ознак платника податку, які визначені Податковим кодексом України, за умови відсутності грошових зобов’язань і податкового боргу або після їх погашення (для договорів про спільну діяльність та договорів управління майном).

Для зняття з обліку договору про спільну діяльність, договору управління майном або угоди про розподіл продукції уповноважена особа (управитель майна, інвестор) зобов’язана подати до контролюючого органу за своїм основним місцем обліку такі документи:

заяву про ліквідацію або реорганізацію платника податків за формою № 8-ОПП;

документ, підтверджуючий припинення договору (контракту) про спільну діяльність, договору управління майном або угоди про розподіл продукції.

Після подання документів для зняття з обліку договору про спільну діяльність, договору управління майном або угоди про розподіл продукції контролюючий орган приймає рішення про проведення (не проведення) документальної позапланової перевірки платника податків.

У разі підтвердження факту відсутності заборгованості зі сплати податків і зборів контролюючий орган видає уповноваженій особі (управителю майна, інвестору) довідку про зняття з обліку платника податків за формою № 12-ОПП.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine