Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Основні питання «гарячої лінії» на тему: «Порядок подання Податкового розрахунку сум доходу,нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою №1 ДФ при вчиненні нотаріальних дій від операцій з продажу»

, опубліковано 13 грудня 2021 о 11:05

В Головному управлінні ДПС у м. Києві відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Порядок подання до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса Податкового розрахунку сум доходу,нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою №1 ДФ при вчиненні нотаріальних дій від операцій з продажу (обміну об’єктів нерухомого майна)».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

1. В які терміни нотаріус подає до контролюючого органу інформацію про посвідчені ним протягом звітного кварталу договори купівлі-продажу (міни) між фізичними особами?

Відповідь: відповідно до п. 172.4 ст. 172 та п. 173.4 ст. 173 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) нотаріус щокварталу в порядку, встановленому розд. ІV ПКУ для податкового розрахунку, подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчені ним протягом звітного кварталу договори купівлі-продажу (міни) між фізичними особами, включаючи інформацію про ціну таких договорів та розмір сплаченого податку у розрізі кожного договору.

2. Які графи рядка 06 розд. І додатка 4ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою №1 ДФ (далі – Розрахунок) необхідно заповнювати нотаріусу за операцією купівлі-продажу нерухомого/рухомого майна між фізичними особами?

Відповідь: за операцією купівлі-продажу нерухомого/рухомого майна між фізичними особами нотаріус/юридична особа – посередник виконують функції податкового агента лише в частині надання інформації контролюючим органам про суму отриманого платником податку доходу та суми сплачених до бюджетів податку на доходи фізичних осіб і військового збору, та у рядку 06 розд. І додатка 4ДФ до Розрахунку заповнюють такі графи:

графа 1 – порядковий номер кожного рядка, що заповнюється;

графа 2 – реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);

графа 3а – сума доходу платника податку, отриманого від продажу нерухомого/рухомого майна;

графа 4а – сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету;

графа 4 – сума фактично перерахованого податку на доходи фізичних осіб;

графа 5а – сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету;

графа 5 – сума фактично перерахованого військового збору;

графа 6 – код ознаки доходу («104» – у разі отримання доходів від операцій з продажу об’єктів нерухомого майна та «105» – у разі продажу рухомого майна).

3. Чи потрібно у додатку 4ДФ до Розрахунку нотаріусу та/або уповноваженій посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування відображати інформацію про суми отриманого платником податку доходу у вигляді спадщини (подарунку), який оподатковується за нульовою ставкою, та ринкова вартість якого не визначається?

Відповідь: нотаріус та/або уповноважена посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування в додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «113» відображає інформацію про суми отриманого платником податку-фізичною особою доходу у вигляді спадщини / дарунку (сума доходу зазначається – нуль), що оподатковується за нульовою ставкою, та ринкова вартість якого не визначається.

4. В які терміни нотаріус подає до контролюючого органу інформацію про посвідчені ним договори дарування?

Відповідь: відповідно до п. 174.4 ст. 174 ПКУ нотаріус за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса та/або в сільських населених пунктах – уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини щокварталу подають до контролюючого органу інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину в порядку, встановленому розд. ІV ПКУ для податкового розрахунку. У такому самому порядку нотаріуси подають інформацію про посвідчення договорів дарування.

5. Який порядок заповнення Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску?

Відповідь: порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску затверджений наказом Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15 грудня 2020 року № 773) (далі – Порядок № 4).

6. Яку вартість нерухомого/рухомого майна необхідно відображати нотаріусу/ЮО – посереднику у додатку 4ДФ до Розрахунку за операціями купівлі-продажу таких об’єктів між фізичними особами?

Відповідь: нотаріус за операціями купівлі-продажу нерухомого майна між фізичними особами у додатку 4ДФ до Розрахунку відображає суму доходу платника податку, отриманого від продажу об’єкта відповідного майна, яка визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої модулем електронного визначення оціночної вартості Єдиної бази даних звітів про оцінку, або не нижче ринкової вартості такого об’єкта.

У разі купівлі-продажу об’єкту рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) нотаріус/юридична особа – посередник у додатку 4ДФ до Розрахунку відображає дохід від такого продажу виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.

У разі продажу платником податку легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда нотаріусом/юридичною особою – посередником у додатку 4ДФ до Розрахунку відображається сума доходу платника, зазначена у договорі купівлі-продажу, яка має бути не нижчою середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижчою його ринкової вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

7. Чи подає нотаріус, у разі посвідчення договору купівлі-продажу корпоративних прав, сторонами якого є фізичні особи, до контролюючого органу Розрахунок?

Відповідь: у разі посвідчення договору купівлі-продажу корпоративних прав, сторонами якого є фізичні особи, нотаріус виступає податковим агентом та подає до контролюючого органу Розрахунок.

При цьому нотаріус виконує функцію податкового агента лише в частині надання інформації контролюючому органу про суму отриманого платником податку доходу та суми сплачених до бюджетів податку на доходи фізичних осіб і військового збору.

8. За якою ставкою справляється державне мито за видачу нотаріусом cвідоцтв про право власності на нерухоме майно - предмета прилюдних торгів (аукціону)?

Відповідь: за видачу нотаріусом свідоцтва про право власності на нерухоме майно - предмет прилюдних торгів (аукціону) державне мито стягується відповідно до пп. «с» п. 3 ст. 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» у розмірі 0,03 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

9. Чи виступає нотаріус податковим агентом при посвідченні договору довічного утримання між фізичними особами?

Відповідь: при нотаріальному посвідченні договору довічного утримання нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності документа про сплату податку на доходи фізичних осіб у разі необхідності оподаткування, визначеного ПКУ, та повідомляє контролюючі органи за місцем розташування державної нотаріальної контори або місцем знаходженням робочого місця приватного нотаріуса щодо суми отриманого доходу платниками податку та нарахованого (сплаченого) податку з доходів фізичних осіб.

10. До якого контролюючого органу нотаріус подає Розрахунок та додатки 4ДФ до Розрахунку з інформацію про нараховані доходи найманим працівникам та про посвідчені договори купівлі-продажу або спадщини (подарунку), якщо робоче місце (контора) знаходиться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце його постійного проживання?

Відповідь: незважаючи на те, що робоче місце (контора) нотаріуса знаходиться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце його постійного проживання, Розрахунок нотаріус подає до контролюючого органу за основним місцем обліку (місцем проживання). Однак, у такому випадку він подає два окремих Розрахунки з додатками 4ДФ, а саме:

- з інформацією про нараховані доходи найманим працівникам, де у рядку 032 Розрахунку та додатка 4ДФ до Розрахунку зазначає код органу самоврядування, який є адміністративним центром територіальної громади (за Кодифікатором адміністративно – територіальних одиниць та територій територіальних громад, далі – Кодифікатор) за місцем свого постійного проживання;

- з інформацією про посвідчені договори купівлі-продажу або спадщини (подарунку), де у рядку 032 Розрахунку та додатка 4ДФ до Розрахунку зазначає код органу самоврядування, який є адміністративним центром територіальної громади за Кодифікатором за місцезнаходженням свого робочого місця (контори).

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine