Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації у використанні РРО/ПРРО з 01 січня 2022 року розповідали столичні податківці під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 13 січня 2022 о 13:23

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 11 січня 2022 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Новації у використанні реєстраторів розрахункових операцій та веденні касових операцій з 01 січня 2022 року».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

1. Чи зобов’язані ФОП – платники єдиного податку І групи реєструвати та застосовувати РРО та/або ПРРО та вести облік товарних запасів?

ФОП – платники єдиного податку І групи не зобов’язані з 01 січня 2022 року реєструвати та застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі – ПРРО) та вести облік товарних запасів.

2. Чи зобов’язані ФОП – платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів застосовувати РК (видавати білети) та КОРО?

ФОП – платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів, не зобов’язані застосовувати розрахункові книжки (далі – РК) та книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО).

Водночас, з метою виконання вимог Закону України «Про захист прав споживачів» та постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», на вимогу пасажирів, такі особи зобов’язані видавати відповідні документи, за формою, затвердженою наказом Міністерства транспорту та зв’язку України «Про затвердження Типових форм квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування».

3.  Чи зобов’язані ФОП – платники єдиного податку ІІ – ІІІ груп вести облік товарних запасів за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 03 вересня 2021 року № 496, та застосовувати РРО та/або ПРРО, у разі здійснення роздрібної торгівлі лише ПММ в ємностях до 20 літрів, пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин?

ФОП – платники єдиного податку ІІ та ІІІ групи – не платники податку на додану вартість (далі – ПДВ), які здійснюють розрахункові операції при реалізації лише паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО, однак не зобов’язані вести облік товарних запасів.

Водночас, ФОП – платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, за тих же умов, зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО та зобов’язані вести облік товарних запасів.

Такі розрахункові операції проводяться з використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а для столових вин із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер).

4. Чи застосовують РРО та/або ПРРО ФОП – платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів при проведенні розрахунків з використанням талонів, квитків?

Не застосовують РРО та/або ПРРО та РК ФОП – платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів при проведенні розрахунків з використанням талонів, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю.

5. Чи застосовують суб’єкти господарювання, у тому числі ФОП – платники єдиного податку ІІ – ІV груп, РРО та/або ПРРО при роздрібній торгівлі на ринках, ярмарках?

Суб’єкти підприємницької діяльності мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та КОРО при здійсненні роздрібної торгівлі на ринках, ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, палаток, павільйонів, приміщень контейнерного типу) за умови, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів складає менше 500 тисяч гривень на один суб’єкт господарської діяльності.

6. Чи мають право не застосовувати РРО та/або ПРРО суб’єкт господарювання, у тому числі ФОП – платники єдиного податку ІІ – ІV групи, які приймають від населення вторинну сировину та металобрухт?

При прийманні від населення вторинної сировини та металобрухту суб’єктам господарювання, у тому числі ФОП – платникам єдиного податку ІІ – ІV групи, дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та КОРО, незалежно від річного обсягу розрахункових операцій.

7. Яка інформація зазначається в графі 8 Форми ведення обліку товарних запасів ФОП, у тому числі платниками єдиного податку?

У графі 8 Форми ведення обліку товарних запасів зазначається загальна вартість товару відповідно до первинного документа про вибуття товарів (крім даних щодо продажу через РРО/ПРРО.

8. Який документ повинна надавати ФОП – платник єдиного податку, яка має право не застосовувати РРО та/або ПРРО, на вимогу покупців за продані товари (надані послуги) та яка передбачена відповідальність у разі ненадання відповідних документів?

ФОП – платник єдиного податку, яка має право не застосовувати РРО та/або ПРРО, зобов’язана надати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця.

У разі ненадання на вимогу покупця товарів (послуг) відповідного документа ФОП, які сплачують єдиний податок, притягаються до відповідальності, передбаченої Законом України «Про захист прав споживачів».

9. Чи необхідно ФОП на загальній системі оподаткування застосовувати РРО та/або ПРРО?

ФОП на загальній системі оподаткування при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг), а також операцій з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО за виключенням суб’єктів господарювання, яким дозволено проводити розрахункові операції з використанням РК та КОРО відповідно до чинного законодавства.

10. Чи застосовують ФОП – платники єдиного податку ІІ – ІV груп РРО та/або ПРРО при здійснені роздрібної торгівлі через засоби пересувної торгівельної мережі (автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки, розноски, лотки, столики), що розташовані за межами стаціонарних приміщень?

Не застосовують РРО та/або ПРРО, а використовують РК та КОРО при здійснені роздрібної торгівлі через засоби пересувної торгівельної мережі (автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки розноски, лотки, столики), що розташовані за межами стаціонарних приміщень, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не перевищує:

для ФОП – платників єдиного податку ІІ – ІV групи на території сіл – до досягнення 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів);

для всіх без виключення суб’єктів господарювання, в тому числі ФОП – платників єдиного податку ІІ-ІV груп, на будь-якій території – 500 тисяч гривень на один суб’єкт господарської діяльності.

У разі перевищення встановленого граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій вони зобов’язані в місячний термін з дати перевищення зареєструвати та проводити розрахунки з застосовуванням РРО та/або ПРРО.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine