Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості адміністрування рентної плати за спеціальне використання води

, опубліковано 09 лютого 2022 о 09:51

Головне    управління    ДПС    у    м. Києві    повідомляє, що платниками рентної плати за спеціальне використання води (далі – Рентна плата) є:

первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів;

суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва (п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).

Згідно зі ст. 42 Водного кодексу України первинні водокористувачі – це ті, які мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води, а також отримують воду з каналів зрошувальних і осушувальних систем, водосховищ, ставків, водогосподарських систем, каналів та водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів.

Водночас, платники єдиного податку четвертої групи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з Рентної плати (пп. 5 п. 297.1 ст. 297 ПКУ).

Платники Рентної плати декларують податкові зобов’язання у додатку 5 Податкової декларації з рентної плати, форма якої затверджена наказом Міністерства  фінансів України від 17 серпня 2015 року № 719 (в редакції наказу   Міністерства  фінансів України  від  07 листопада 2016 року № 927) (далі – податкова декларація), та подають його до контролюючих органів за місцезнаходженням водних об’єктів.

Одночасно з податковими деклараціями платники Рентної плати подають контролюючим органам копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води (пп. 255.11.19 п. 255.11 ст. 255 ПКУ).

Водокористувачі, яким видано дозволи на спеціальне водокористування та  які  здійснюють  постачання  води   іншим водокористувачам,  щороку  до 20 січня подають контролюючим органам та органам водного господарства перелік водокористувачів - абонентів.

У разі зміни умов водокористування, видачі протягом року нових дозволів на спеціальне водокористування, укладення договорів на поставку води водокористувачі, які отримали переоформлені дозволи на спеціальне водокористування, договори на поставку води, зобов'язані протягом 10 днів повідомити про це контролюючим органам та органам водного господарства.

У разі несплати Рентної плати або сплати її не в повному обсязі протягом шести місяців контролюючі органи подають інформацію про платників рентної плати до органів, що видають дозволи на спеціальне водокористування, для вжиття до них заходів згідно із законом (пп. 258.2.5 п. 258.2 ст. 258 ПКУ).

Звертаємо увагу, що на платника Рентної плати покладається відповідальність за правильність обчислення, повноту і своєчасність її внесення до бюджету, а також за своєчасність подання контролюючим органам відповідних податкових декларацій згідно із нормами ПКУ (пп. 258.1.1 п. 258.1 ст.258 ПКУ).

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine