Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які терміни подання податкової декларації про майновий стан і доходи особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність?

, опубліковано 10 лютого 2022 о 09:08

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, зобов’язана подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за звітний (податковий) рік до 01 травня року, що настає за звітним.

 Відповідно  до   п.   178.4   ст. 178   Податкового   кодексу   України  (далі – ПКУ) фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також іноземці та особи без громадянства, які стали на облік у контролюючих органах як самозайняті особи та є резидентами, подають податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб (до 01 травня року, що настає за звітним), в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності повинні зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, нарахованого на доходи від провадження незалежної професійної діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону (п. 178.7 ст. 178 ПКУ).

Фізична особа зобов’язана самостійно до 01 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації (п. 179.7 ст. 179 ПКУ).

Нагадуємо, що з 01 січня 2022 року введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 17 грудня 2020 року № 783 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

Довідково: граничний термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2021 рік для осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність до 03 травня 2022 (включно).

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine