Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон № 1525: Хто нараховує та сплачує ПДВ при наданні нерезидентом на митній території України електронних послуг фізичній особі?

, опубліковано 18 лютого 2022 о 08:36

Головне    управління    ДПС    у    м. Києві    повідомляє, що з 01 січня 2022 року нарахування та сплату ПДВ здійснює особа – нерезидент, яка не має постійного представництва та постачає на митній території України фізичним особам, у тому числі фізичним особам – підприємцям (далі – ФОП), не зареєстрованим платниками ПДВ, електронні послуги, крім нерезидентів, які:

постачають електронні послуги за посередницькими договорами, у разі якщо у рахунках (квитанціях), наданих замовникам електронних послуг, визначено перелік таких електронних послуг та їх фактичного постачальника;

здійснюють виключно обробку платежів за електронні послуги і не беруть участі у наданні таких електронних послуг;

постачають електронні послуги безпосередньо через своє постійне представництво в Україні.

Довідково: починаючи з 01 січня 2022 року, з урахуванням змін, внесених до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) Законом України від 03 червня 2021 року № 1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку   оподаткування  податком  на  додану  вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» (далі – Закон № 1525), запроваджується оподаткування електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, у разі постачання таких послуг фізичній особі (у тому числі ФОП, яку не зареєстровано як платника податку) особою-нерезидентом, за правилами, встановленими ст. 208 прим.1 ПКУ.

Законом № 1525 доповнено перелік осіб – платників ПДВ (пп. 9 п. 180.1 ст. 180 ПКУ), до яких віднесено особу-нерезидента, яка не має постійного представництва та постачає на митній території України фізичним особам (у тому числі ФОП, не зареєстрованим платниками ПДВ), електронні послуги, у тому числі шляхом надання доступу до електронних послуг через електронний інтерфейс, надання технічних, організаційних, інформаційних та інших можливостей, які здійснюються з використанням інформаційних технологій і систем, для встановлення контактів та укладення угод між продавцями і покупцями та/або постачає такі електронні послуги за посередницькими договорами від власного імені, але за дорученням надавача електронних послуг, є платником ПДВ.

Разом з тим, до зазначеного переліку не відносяться нерезиденти, які:

постачають електронні послуги за посередницькими договорами, у разі якщо у рахунках (квитанціях), наданих замовникам електронних послуг, визначено перелік таких електронних послуг та їх фактичного постачальника;

здійснюють виключно обробку платежів за електронні послуги і не беруть участі у наданні таких електронних послуг;

постачають електронні послуги безпосередньо через своє постійне представництво в Україні (пп. «д» пп. 14.1.139 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine