Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Основні норми Закону України № 2142-ІХ

, опубліковано 07 квітня 2022 о 08:53

Головне управління ДПС у м. Києві інформує, що 05 квітня набув чинності Закон України від 24.03.2022 р. № 2142-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану».

Основні положення Закону:

подовжено з трьох до шести місяців період протягом якого платники, що не мали змоги подати податкову звітність, повинні виконати обов’язок щодо повної подачі звітності після закінчення особливого періоду;

звільнено від оподаткування ввізним митом товари, що ввозяться на територію України в режимі імпорту та звільнено від ПДВ операції з ввезення товарів на митну територію України платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, що сплачують податок за ставкою 2%. При цьому, передбачається спрощення процедур митного оформлення таких товарів.

призупинено реєстрацію платником ПДВ для платників, які перейшли на сплату єдиного податку за ставкою 2%. Тобто, для таких платників призупиняються права та обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу ХХ ПКУ (в тому числі щодо формування податкового кредиту) на період використання єдиного податку за ставкою 2%. Крім того, для таких платників зареєстровані вхідні ПН/РК не враховуються в обрахунку показника ∑НаклОтр.

За товарами/послугами, необоротними активами придбаними/виготовленими з ПДВ до початку застосування особливостей оподаткування, які використані (поставлені, реалізовані) платником податку єдиного податку третьої групи за ставкою 2% в операціях, що не є об’єктом оподаткування, платник ПДВ зобов’язаний не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому здійснено відновлення його реєстрації платником ПДВ, нарахувати податкові зобов’язання відповідно до пункту 198.5 ПКУ. База оподаткування при нарахуванні податкових зобов’язань за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), а за товарами/послугами - виходячи з вартості їх придбання.

встановлено, що податковий (звітний) період для платників єдиного податку третьої групи за ставкою 2% дорівнює календарному місяцю. Подавати звітність такі платники мають протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця, а сплатити податок потрібно протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного терміну подання звітності;

змінено строки подання заяви для застосування єдиного податку за ставкою 2%. Суб’єкт господарювання буде вважатися платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2%:

- з 1 квітня 2022 року – у разі подання заяви до 1 квітня 2022 року;

- з наступного робочого дня після подання такої заяви - у разі подання заяви починаючи з 01 квітня 2022 року.

за 2021 та 2022 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з збройною агресією РФ;

повністю звільнено від оподаткування ввезення транспортних засобів громадянами;

звільнено від акцизного податку та ПДВ ввезення транспортних засобів суб’єктами спрощеної системи;

удосконалено положення щодо оподаткування ПДФО власно вирощеної с/г продукції. Так, нараховувати та сплачувати ПДФО буде податковий агент, а не фізична особа.