Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи анулюється реєстрація платника ПДВ на період дії особливого податкового режиму при переході ним на єдиний податок третьої групи за ставкою 2 %?

, опубліковано 18 квітня 2022 о 09:48

Головне    управління    ДПС    у    м. Києві    звертає увагу,  що платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2 %, які використовують особливості оподаткування, встановлені на період дії воєнного стану, звільняються від обов’язку нарахування та сплати податку на додану вартість за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та при ввезенні товарів на митну територію України, а також від подання податкової звітності з податку на додану вартість.

Водночас, реєстрація платником податку на додану вартість платників єдиного податку третьої групи за ставкою 2 % є призупиненою, а не анульованою.

Під призупиненням реєстрації платником податку на додану вартість розуміється, що для зазначених платників на період дії воєнного стану, призупиняються права та обов’язки, встановлені Податковим кодексом України для платників податку на додану вартість (у тому числі щодо формування податкового кредиту).

Крім цього, такі платники позбавляються права на складання податкових накладних та розрахунків коригування до них за операціями, що здійснені ними в період перебування на третій групі єдиного податку за ставкою 2 %.

Довідково повідомляємо, що зазначений порядок призупинення реєстрації платника ПДВ застосовується на підставі норм Закону України  від  15  березня    2022  року  № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії   воєнного   стану»   та   Закону   України    від    24     березня    2022  року  № 2142-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану.