Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Подання звітності з єдиного внеску платниками єдиного податку за ставкою 2 відсотки

, опубліковано 08 червня 2022 о 08:12

Головне  управління ДПС у м. Києві повідомляє, що форма податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Украïні (далі – декларація) передбачає можливість подання  в  її  складі,  зокрема,  Додатку  2 «Відомості  про  суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 2).

Тобто,  у  разі  визначення  єдиного  внеску  на  загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), платники єдиного податку 2 відсотки в складі декларації за грудень подають Додаток 2, де в розрізі місяців податкового (звітного) року визначають базу нарахування та суму нарахованого єдиного внеску. Строки подання для такої декларації встановлюються  як для податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, тобто 40 календарних днів, що настають за останнiм календарним днем звiтного (податкового) кварталу.

Подання декларації, що містить в своєму складі Додаток 2 за податковий (звітний) період, вiдмiнний від грудня податкового (звітного) року, та яка не мiстить додаткових вiдмiток щодо підстав включення додатку 2 у зазначений період, суперечить вимогам Податкового кодексу України.

Водночас зазначаємо, що подання декларації, яка містить в своєму складі Додаток 2 за податковий (звiтний) період, вiдмiнний від грудня податкового (звітного) року допускається у разі:

призначення пенсії:

призначення матеріального забезпечення, страхових виплат;

державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

У такому випадку платник єдиного податку 2 відсотки зобов'язаний заповнити такі додаткові вiдмiтки в декларацiï та Додатку 2:

в кінцевій частині декларації, а саме в частині Додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» подається поза межами звiтного (податкового) періоду призначення пенсiï/матеріального забезпечення, страхових виплат» та Додатку 2 в одному із полiв розділу 5 «Тип форми», - у разі необхідності призначення пенсії або матеріального забезпечення, страхових виплат у вказаний період;

в додатку 2 в роздiлi 6, - у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності у вказаний період.