Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларація для спецгрупи єдиного податку за ставкою 2 відсотки: як заповнити та подавати без помилок?

, опубліковано 21 червня 2022 о 09:40

Головне   управління   ДПС   у   м. Києві  повідомляє,  що  відповідно   до   пп. 9.4   п. 9   підрозд. 8   розд. ХХ    Податкового   кодексу    України  (далі  – ПКУ) тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені  п. 9  підрозд. 8  розд. ХХ ПКУ, встановлюється у розмірі 2 відсотки  доходу, визначеного у відповідності до ст. 292 глави 1 розд. XIV ПКУ.

Підпунктом 9.6 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ встановлено, що податковий (звітний) період для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, дорівнює календарному місяцю.

Сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого  пп. 9.7  п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ для подання податкової декларації.

З 06 травня 2022 року застосовується форма щомісячної декларації для платників єдиного податку 3-ї групи зі ставкою 2 відсотки, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 26 квітня 2022 року № 124.

Нова форма декларації є однаковою як для ФОП, так і для юридичних осіб.

З самої форми видно, що вона має три типи: звітна, звітна нова та уточнююча. Пунктом 50 пп. 50.1 ПКУ передбачено, що звітна декларація подається за певний період вперше. Якщо потрібно виправити помилки, то подається звітна нова декларація (якщо граничний строк звітування ще не минув) або уточнююча декларація.

Складається форма декларації з основного документа (декларації) та з двох додатків:

Додаток 1 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік»,

Додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Водночас, при поданні додатків треба не забути проставити «Х» в окремому рядку наприкінці основного документа.  

А ще у складі декларації можна за бажанням платника подати доповнення у довільній формі згідно з  п. 46.4 ст. 46 ПКУ. Про що теж треба обов’язково зазначити наприкінці декларації та вказати кількість аркушів доповнення, номер за підрахунком та його зміст. 

В самій декларації платник  зазначає відомості про себе, про орган ДПС, до якого звітує, та про звітний період, за який подається декларація. А він, нагадаємо ще раз, місячний. Отже, в першому звіті буде в клітинках рядку 2 декларації зазначено «04 2022». А рядок 3 у цьому першому звіті не буде заповнюватися – бо це дійсно перший раз, коли цей новий звіт з нової спецгрупи подається.

Перша таблиця має назву «Розрахунок податкових зобов'язань з єдиного податку». В ній зазначається база оподаткування (тобто сума місячного доходу) та сума єдиного податку за звітний місяць.

Порядок визначення доходів та їх склад для платників єдиного податку, який визначений ст. 292 ПКУ, розповсюджується на суб’єктів господарювання, які зареєструються платниками єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки.

Після того, як сума доходу буде визначена, до неї і застосовується ставка 2 відсотки у другому рядку першої таблиці.

Друга таблиця має назву «Розрахунок податкових зобов'язань з єдиного податку з урахуванням позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок».

Як зазначено у примітках до декларації, ця таблиця заповнюється платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відсотки доходу - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у т.ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, у яких виникає обов'язок подавати додаток із розрахунком загального мінімального податкового зобов'язання у складі податкової декларації за грудень поточного року (на підставі п. 297 1.1. ст. 297 1 ПКУ).

Отже: ця таблиця не для всіх і за квітень 2022 року вона не заповнюється!

Третя таблиця має назву «Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок» і вона складатиметься лише тими, хто бажає виправити помилки у деклараціях, допущені під час перебування у спецгрупі. А тому в самому першому звіті – форма «Звітна» за квітень 2022 року – ця таблиця ще теж буде порожньою.

Додаток 1 до декларації.

Додаток 1 має назву «Розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік» і таку ж саму примітку, як і друга таблиця декларації.

Отже, цей додаток подається лише землевласниками/землекористувачами (причому йдеться про землі сільгосппризначення), лише раз на рік і за рік в цілому (додається до декларації за грудень). 

Додаток  2 до декларації.

Додаток 2 має назву «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» і, складається лише ФОПами про себе.

Як зазначено у примітках до декларації, Додаток 2 не подається та не заповнюється зазначеними платниками, за умови дотримання ними вимог, визначених частинами четвертою та шостою ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», що дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе єдиного внеску. Такі особи можуть подавати додаток 2 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Цей додаток подається в цілому за рік – і в цьому випадку в графі «Місяць» зазначається цифра «12».

Для виправлення помилок існують два типи декларацій (і додатків до них). Тож:

якщо помилку знайшли в декларації (або Додатку 2) до закінчення терміну подачі включно, то можливо подати «Звітну нову» декларацію;

якщо ж помилка буде виявлена пізніше, то виправляти доведеться в «Уточнюючій» декларації.

Крім цього, помилки минулих звітних періодів можна виправляти і у «Звітній» декларації за поточний звітний період.