Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи відображаються суми акцизного податку з реалізованих в роздрібній торгівлі підакцизних товарів в обліку доходів і витрат ФОП на загальній системі оподаткування?

, опубліковано 24 червня 2022 о 08:15

Головне  управління ДПС у м. Києві повідомляє, що  суми акцизного податку з реалізованих фізичною особою – підприємцем (далі – ФОП) на загальній системі оподаткування роздрібної торгівлі підакцизних товарів не включаються до доходу і витрат та не відображаються в Типовій формі, за якою здійснюється облік доходів і витрат ФОП.

Відповідно   до    п. 177.2    ст. 177   Податкового   кодексу   України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такого ФОП.

Водночас, суми акцизного податку з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів не включаються до доходу ФОП (пп. 177.3.1 п. 177.3 ст. 177 ПКУ).

Згідно з п. 177.10 ст. 177 ПКУ ФОП зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність (далі – Типова форма) та Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат, фізичними особами – підприємцями фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджені  наказом     Міністерства    фінансів    України    від    13   травня   2021    року    № 261 (далі – Порядок № 261).

Пунктом 1 розд. І Порядку № 261 визначено, що на підставі первинних документів за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід/понесено витрати, здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

Не включаються до доходу ФОП суми акцизного податку з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (абзац другий пункту 2 розд. ІІ Порядку № 261).

Типова форма не передбачає відображення ФОП доходу, який не включається до загального оподатковуваного доходу такого ФОП.