Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Облік фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність

, опубліковано 30 червня 2022 о 16:30

Головне   управління  ДПС  у   м. Києві  повідомляє,  що згідно з п. 65.2 ст. 65 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) облік самозайнятих осіб здійснюється шляхом внесення до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків записів про державну реєстрацію або припинення підприємницької діяльності, незалежної професійної діяльності, перереєстрацію, постановку  на  облік, зняття  з  обліку, внесення змін стосовно  самозайнятої  особи,  а   також   вчинення   інших  дій, які передбачені Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом  Міністерства  фінансів  України   від   09  грудня   2011  року  № 1588 (далі – Порядок № 1588).

Пунктом 65.9 ст. 65 ПКУ визначено, що якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується у контролюючих органах як фізична особа – підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.    

Згідно з пп. 1 п. 6.7 розд. VI Порядку № 1588 (із змінами, затвердженими Міністерством фінансів України від 8 лютого 2021 року № 62, які набрали чинності з 01 січня 2022 року), для взяття на облік, фізичні особи, які мають намір провадити незалежну професійну діяльність, зокрема архітектори, інженери технічного нагляду, інженери проєктуальники, експерти, які здійснюють професійну діяльність, визначену отриманим кваліфікаційним сертифікатом, у строк 10 календарних днів після державної реєстрації (реєстрації) незалежної професійної діяльності у відповідному уповноваженому органі та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності, зобов’язані подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до контролюючого органу за місцем свого постійного проживання:

заяву (для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) за формою   № 5-ОПП   (далі – заява   за  ф. № 5-ОПП)  (додаток 8  до  Порядку  № 1588);

копію кваліфікаційного сертифіката відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, якщо заявником є архітектор, інженер технічного нагляду, інженер-проектувальник, експерт, який здійснює професійну діяльність, визначену отриманим кваліфікаційним сертифікатом (крім експертів, які відповідно до кваліфікаційного сертифіката  мають   право  здійснювати експертизу проектної (містобудівної) документації, та відповідальних виконавців, які здійснюють професійну  діяльність  як  працівники  юридичної  особи   або  фізичної особи – підприємця).

При подачі документів пред’являються оригінали зазначених документів та паспортний документ. 

У разі подання документів поштовим відправленням копії документів повинні бути засвідчені нотаріально або органом, який здійснив реєстрацію незалежної професійної діяльності.

У разі подання документів представником, додатково подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження.    

Подання документів засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Взяття на облік фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюється у день отримання від них заяви за ф. № 5-ОПП (пп. 3 п. 6.7 розд. VI Порядку № 1588).  

У разі взяття на облік як платників податків і зборів у контролюючих органах фізичних осіб, для яких законом установлені особливості їх державної реєстрації та відомості щодо яких не містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних  осіб,  фізичних осіб – підприємців  та громадських формувань (далі – ЄДР), контролюючий орган за основним місцем обліку/державної податкової інспекції, яка є структурним підрозділом контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (далі – ДПІ обслуговування) формує довідку про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру за формою № 34-ОПП (додаток 2 до Порядку № 1588). Така довідка надсилається платнику податків не пізніше наступного робочого дня з дня взяття на облік. За згодою платника податків не пізніше наступного робочого дня після взяття його на облік така довідка може бути видана платнику податків або представнику, уповноваженій особі платника податків у контролюючому органі за основним місцем обліку/ДПІ обслуговування (п. 3.11 розд. III Порядку № 1588).    

Згідно з п. 65.9 ст. 65 ПКУ та пп. 4 п. 6.7 розд. VI Порядку № 1588, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується у контролюючих органах як фізична особа – підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

У такому разі фізична особа зобов’язана подати особисто (надіслати рекомендованим  листом  з  описом  вкладення) або  через уповноважену особу до  контролюючого  органу  за  місцем свого постійного проживання заяву за  ф. № 5-ОПП з позначкою «Зміни» та копію документа, що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності, визначеного у пп. 1 п. 6.7 розд. VI Порядку № 1588.

Ознака провадження незалежної професійної діяльності може бути встановлена контролюючим органом на підставі відомостей (даних) відповідного уповноваженого органу чи реєстру, яким забезпечується реєстрація незалежної професійної діяльності, якщо відповідний реєстр містить дані про те, що професійна діяльність провадиться незалежно (індивідуально).

Слід зазначити, що з урахуванням п. 63.3 ст. 63 ПКУ, повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (додаток 10 до Порядку  № 1588) подається до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття.

Довідково: відповідно до пп. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 ПКУ самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.  

Незалежна професійна діяльність – участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем (за виключенням випадку, передбаченого п. 65.9 ст. 65 ПКУ) та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.