Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Облік ПДВ при втраті товарів чи передачі їх у державну власність під час дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану

, опубліковано 05 липня 2022 о 10:35

Головне  управління ДПС у м. Києві повідомляє, що тимчасово, починаючи з 24 лютого 2022 року та протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, не вважаються використаними платником податку в неоподатковуваних податком на додану вартість операціях або операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, та норми п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не застосовуються, якщо товари, придбані з ПДВ (як до запровадження правового режиму воєнного, надзвичайного стану, так і в період його дії):

знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану;

передані в державну чи комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань територіальних громад, а також надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України у період дії воєнного, надзвичайного стану (п. 32 1 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Отже, при знищенні (втраті) під час дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану товарів, придбаних з ПДВ, як до запровадження дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, так і в період його дії, а також при передачі в державну чи комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань територіальних громад, а також надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України, податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються та податковий кредит, сформований при їх придбанні, не коригується.