Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Взяття на облік іноземної компанії, як платника податку на прибуток із статусом податкового резидента України

, опубліковано 03 серпня 2022 о 10:56

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що 04 лютого 2022 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 13 грудня 2021 року № 663, яким затверджено Порядок взяття на облік та зняття з обліку іноземної компанії як платника податку на прибуток підприємств зі статусом податкового резидента України.

Порядок № 663 розроблено з метою реалізації права іноземної компанії для отримання статусу/відмови від статусу податкового резидента України та забезпечення виконання положень пп. 133.1.5 п. 133.1 ст. 133 розд. ІІІ Податкового кодексу України, якими визначені умови місця ефективного управління на території України юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземних компаній), а також отримання іноземною компанією статусу податкового резидента України як платника податку на прибуток підприємств або відмови від цього статусу.

Дія Порядку № 663 поширюється на юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії) та мають місце ефективного управління на території України.

Згідно з пп. 133.1.5 п. 133.1 ст. 133 розд. ІІІ ПКУ місцем ефективного управління вважається Україна, якщо дотримується одна або декілька з таких умов щодо іноземної компанії чи її видів діяльності:

а) проведення зборів виконавчого органу іноземної компанії регулярніше в Україні, ніж у будь-якій іншій країні;

б) прийняття управлінських рішень і здійснення іншої поточної (операційної) діяльності іноземної компанії її посадовими особами переважно здійснюється з України;

в) фактичне управління діяльністю іноземної компанії переважно здійснюється з України незалежно від наявності в осіб, які здійснюють таке управління, формальних (юридичних) повноважень для такого управління.

У разі якщо іноземна компанія може бути визнана такою, що має місце ефективного управління в іншій іноземній державі, місцем управління такої іноземної компанії визначається Україна, якщо в Україні виконується хоча б одна з таких умов:

- управління банківськими рахунками іноземної компанії;

- ведення бухгалтерського або управлінського обліку іноземної компанії;

- управління персоналом іноземної компанії.

Порядок взяття на облік іноземної компанії як платника податку на прибуток підприємств зі статусом податкового резидента України визначено розділом II Порядку № 663 та, зокрема, передбачає, що іноземна компанія до початку діяльності (здійснення ефективного управління) на території України зобов’язана стати на облік у контролюючому органі за місцезнаходженням об’єкта ефективного управління.

Взяття    на    облік    нерезидента   (іноземної   юридичної   компанії,    організації) здійснюється   відповідно  п. 64.5   ст. 64  розд. II   ПКУ  та  розділу   V  Порядку   обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року № 1588 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 22 квітня 2014 року № 462).

Іноземна компанія, яка перебуває на обліку в контролюючому органі та внесена до реєстру платників податків - нерезидентів, для взяття на облік як платника податку на прибуток із статусом податкового резидента України подає до контролюючого органу заяву іноземної компанії про взяття на облік/зняття з обліку як платника податку на прибуток підприємств зі статусом податкового резидента України за формою № 1-ІК з ознакою «Отримання статусу податкового резидента України», у якій зазначається інформація про об’єкт (об’єкти) ефективного управління в Україні такої іноземної компанії.

У випадку, коли іноземна компанія не перебуває на обліку в контролюючому органі, то для взяття на облік як платника податку на прибуток зі статусом податкового резидента України вона повинна подати дві заяви, а саме:

заяву за формою № 1-ІК з ознакою «Отримання статусу податкового резидента України»;

заяву  нерезидента (для   іноземної     юридичної     компанії,   організації    або    її   відокремленого   підрозділу)  за   формою № 1-ОПН, затвердженою додатком 6 до Порядку № 1588,  – з   метою   внесення   даних   до   реєстру   платників   податків - нерезидентів. При цьому іноземною компанією у пп. 4 п. 2 розд. II Заяви за формою № 1-ОПН проставляється відмітка у полі «отримання статусу податкового резидента України (пп. 133.1.5 п. 133.1 ст. 133 розд. III ПКУ)» та обов’язково зазначається дата та номер заяви про отримання статусу податкового резидента України.

На підставі поданої іноземною компанією Заяви за формою № 1-ІК про отримання статусу податкового резидента України та з урахуванням дати її подання контролюючий орган вносить відповідні дані до Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб та до Реєстру платників податків - нерезидентів.

При цьому враховується дата подання Заяви за формою № 1-ІК, а саме:

якщо заява подається в період з 01 січня до 30 листопада календарного року включно, іноземна компанія визнається податковим резидентом України з 01 січня календарного року, у якому подано відповідну заяву;

якщо заяву буде подано в період з 01 до 31 грудня календарного року включно, іноземна компанія визнається податковим резидентом України з 01 січня року, наступного за роком, у якому була подана заява.

Іноземна компанія, яка отримала статус податкового резидента України, зобов’язана обраховувати та сплачувати податок на прибуток підприємств у загальному порядку, передбаченому ПКУ, для платників податку - резидентів з поданням до контролюючого органу, у якому така компанія перебуває на обліку як платник податків, податкових декларацій з податку на прибуток підприємств, за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20 жовтня 2015 року №897, (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28 квітня 2017 року  № 467).