Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо складання податкових накладних та подання додатку 8 до податкової декларації з ПДВ сільгосптоваровиробниками, які були внесені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, за операціями з постачання власновиробленої сільгосппродукції після 01 січня 2022

, опубліковано 12 вересня 2022 о 10:17

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що відповідно до п. 51 підрозд. ІІ  розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України з 01 січня 2017 року до 01 січня 2022 року платники – сільськогосподарські товаровиробники, внесені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації у порядку та строки, встановлені ПКУ, подавали у складі податкової декларації з податку на додану вартість додаток 8 (ДС8) (колишній додаток 9 (ДС9)), у якому зазначався обсяг податкових зобов’язань з ПДВ з постачання товарів за результатами діяльності за операціями, визначеними п. 16 прим. 1.3 ст. 16 прим. 1 Закону України від 24 червня 2004 року № 1877-IV «Про державну підтримку сільського господарства України», розрахований за даними податкових накладних за відповідний звітний податковий період, зареєстрованих у Єдиному реєстрі податкових накладних, а також розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (місяців).

Згідно з п. 6 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307, платники ПДВ, включені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених п. 16 прим. 1.3 ст. 16 прим. 1 Закону № 1877, складали окремі податкові накладні та зазначали у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код «2».

Зважаючи на те, що дія п. 51 підрозд. ІІ розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ закінчилася 31 грудня 2021 року, платники податку – сільськогосподарські товаровиробники, які внесені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, за операціями з постачання власновиробленої сільськогосподарської продукції, здійсненими з 01 січня 2022 року, складають податкові накладні у загальному порядку (без зазначення у другій частині порядкового номера коду «2») та, починаючи з податкової декларації за січень 2022 року, не подають у складі декларації додаток 8 (ДС8).

Тобто, останній звітний (податковий період) для подання додатка 8 (ДС8) у складі декларації – грудень 2022 року, виключення становлять випадки у разі подання додатка 8(ДС8) за попередні звітні періоди, що передують січню 2022 року.

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві:

https://cutt.ly/UgBni5e    

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти:  kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua