Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи повинні ФОП – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, зберігати первинні документи?

, опубліковано 16 вересня 2022 о 08:11

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що  фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку повинні зберігати первинні документи, на підставі яких здійснювалося ведення обліку доходів та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань.

За незберігання первинних документів на підставі яких здійснювався облік доходів, застосовуються штрафи відповідно до п. 121.1 ст. 121 Податкового кодексу України .

Водночас штрафи, передбачені п. 121.1 ст. 121 ПКУ, не застосовуються за незберігання первинних документів, які підтверджують витрати на придбання товарів/послуг.

Разом з тим, слід зазначити, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, які не зареєстровані платниками ПДВ та які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного  каміння,  відповідно  до  п. 12 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати облік та походження товарів документами.

Тому, такі платники єдиного податку повинні зберігати первинні документи, які підтверджують витрати на придбання товарів/послуг, а у разі їх незберігання, застосовуються штрафи відповідно до п. 121.1 ст. 121 ПКУ.

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві:

https://cutt.ly/UgBni5e    

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти:  kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua