Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок оподаткування податком на прибуток операцій з отримання та передачі неприбутковою установою, внесеною до реєстру (селищною радою) цільової благодійної допомоги у вигляді мобільних будинків для тимчасового проживання осіб, які втратили житло п

, опубліковано 07 грудня 2022 о 08:33

Головне   управління   ДПС  у  м. Києві  повідомляє,  що  на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану не вважається порушенням вимог п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України здійснення неприбутковою організацією передачі майна, надання послуг, благодійної допомоги, використання доходів (прибутків) для фінансування видатків, не пов’язаних з реалізацією мети та напрямів діяльності, передбачених її установчими документами, на цілі, що визначені п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Водночас, серед  можливих отримувачів благодійної допомоги згідно з п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ є фізичні особи, які не є засновниками, учасниками такої неприбуткової організації або пов’язаними з ними особами та які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або вимушено залишили місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах та, в тому числі, взяті у встановленому законодавством порядку на облік у структурних підрозділах  з  питань  соціального  захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад.

Враховуючи те, що селищна рада внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій та не є платником податку на прибуток підприємств, то операції з отримання та передачі такою установою активів (мобільних будинків для тимчасового проживання осіб, які втратили житло під час бойових дій в Україні) не є об’єктом оподаткування податком на прибуток та відображаються установою згідно з правилами бухгалтерського обліку.

При цьому передача селищною радою мобільних будинків для тимчасового проживання осіб, які втратили житло під час бойових дій, не призводить до втрати нею статусу неприбутковості.

Довідково:  відповідно до п. 1 частини першої ст. 1 Закону України від 05 липня 2012 року № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» бенефіціар – набувач благодійної допомоги (фізична особа, неприбуткова організація або територіальна громада), що одержує допомогу від одного чи кількох благодійників для досягнення цілей, визначених Законом № 5073.

Однією із сфер благодійної діяльності, зокрема, є допомога постраждалим внаслідок збройних конфліктів і нещасних випадків, а також біженцям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах ( п. 4 частини другої ст. 3 Закону № 5073.

Звертаємо увагу, що більш детальну інформацію щодо оподаткування податком на прибуток благодійної та гуманітарної допомоги під час дії воєнного стану в Україні можна отримати за посиланням:

https://tax.gov.ua/data/material/000/519/630397/InfoList7_2022.pdf

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві:

https://cutt.ly/UgBni5e    

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти:  kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua