Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Облік нерезидентів у контролюючих органах

, опубліковано 03 січня 2023 о 13:26

Головне управління ДПС у  м. Києві нагадує,  що з 01 квітня 2021 року платником  податку  на прибуток визначається безпосередньо нерезидент, який   здійснює   діяльність   через  постійне представництво (до 01 січня 2021 року – платником податку на прибуток визначалось постійне представництво).

Відповідно до вимог п. 64.5 ст. 64 та ст. 133 Податкового кодексу України нерезиденти зобов'язані стати на облік у контролюючих органах, якщо вони:

здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва;

придбавають нерухоме майно або отримують майнові права на таке майно в Україні;

відкривають рахунки в банках України;

набувають право власності на інвестиційний актив, визначений абзацами третім – шостим пп. «е» пп. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 ПКУ, в іншого нерезидента, який не має постійного представництва в Україні.

Пунктом 60 підр. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що нерезиденти (іноземні компанії, організації), які здійснюють господарську діяльність на території України та/або які належно акредитували (зареєстрували, легалізували) на території України відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, і станом на 01 січня 2021 року не перебувають на обліку в контролюючих органах, зобов’язані протягом трьох місяців подати до контролюючих органів документи для взяття їх на облік у порядку, встановленому п. 64.5 ст. 64 ПКУ. 

Звертаємо увагу, що питання взяття на облік нерезидентів, реєстрації платниками податку на прибуток, а також сплати ними податку на прибуток більш детально висвітлені в інформаційних листах ДПС № 19 та № 20 за посиланнями:  https://tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki/452560.html та https://tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki/466649.html

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві:

https://cutt.ly/UgBni5e

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти:  kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua