Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи збільшується реєстраційний ліміт покупця, якщо податкова накладна складена продавцем до дати переходу покупця на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки, а зареєстрована в ЄРПН після переходу?

, опубліковано 04 січня 2023 о 09:01

Головне   управління   ДПС  у  м. Києві   повідомляє,  що  обрахунок показників, визначених ст. 200 прим. 1 Податкового кодексу України, у тому чисті показника SНаклОтр, для осіб, реєстрація яких платником ПДВ є призупиненою, поновлюється після переходу на систему оподаткування, на якій така особа перебувала до обрання особливостей оподаткування, встановлених  для платників   єдиного   податку   третьої  групи  за  ставкою  2 відсотки.

Довідково: відповідно до п. 200 прим. 1.1 ст. 200 прим. 1 ПКУ система електронного адміністрування ПДВ забезпечує автоматичний облік в розрізі платників податку, зокрема, суми податку, на яку платники мають право зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних, а також суми податку, що містяться у складених та отриманих податкових накладних та розрахунках коригування, зареєстрованих в ЄРПН.

Формула, за якою здійснюється обрахунок реєстраційної суми, визначена п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ. Величина кожного із показників, що є складовими такої формули, формується автоматично та змінюється у міру надходження до СЕА ПДВ інформації, зокрема, щодо зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування до них, митних декларацій та аркушів коригування до них, зарахованих на рахунок у СЕА ПДВ коштів, поданої податкової звітності та іншої інформації, визначеної п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ, яка впливає на показники складових формули.

Пунктом 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ визначено, що складовою формули за якою обраховується реєстраційна сума, є зокрема, показник SНаклОтр – загальна сума податку за отриманими платником податковими накладними, зареєстрованими в ЄРПН, податковими накладними, складеними платником податку відповідно до п. 208.2 ст. 208 ПКУ та зареєстрованими в ЄРПН, та розрахунками коригування до таких податкових накладних, зареєстрованими в ЄРПН.

Водночас, згідно з пп. 9.5 п. 9 підрозд. 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ платникам єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, реєстрація платником ПДВ є призупиненою.

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві:

https://cutt.ly/UgBni5e

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти:  kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua